Forbedre din boligs opvarmning: Opdag fordelene ved at udskifte dit oliefyr

Forbedre din boligs opvarmning: Opdag fordelene ved at udskifte dit oliefyr

Published at: 2023-05-30
Kategorier: Varmepumper

Hvis din bolig bruger oliefyr til opvarmning, har du sandsynligvis allerede overvejet at skifte det ud med et grønnere alternativ. Selvom oliefyr i perioder kan være en billig opvarmningskilde, har vi som samfund de seneste år oplevet, hvor meget netop dette kan svinge. Mange husejere har allerede skiftet oliefyret ud med en luft til vand varmepumpe. Lyder det interessant? - Læs denne artikel, og bliv klogere på hvordan du afskaffer oliefyret.

Derfor vælger folk at droppe oliefyret

Mange danske boligejere vælger at droppe oliefyret af flere grunde. For det første er oliefyring en relativt dyr opvarmningsform sammenlignet med andre energikilder såsom fjernvarme, varmepumper og soceller. Priserne på olie kan svinge meget, og det kan være svært at budgettere for, hvilket gør det svært for mange boligejere at planlægge deres varmeudgifter på lang sigt.

Derudover er oliefyring også en forholdsvis miljøbelastende opvarmning, da det frigiver CO2 og andre skadelige partikler til luften. Dette bidrager til en negativ indvirkning på miljøet, som kan undgås ved at afskaffe oliefyret. Her er en luft til vand varmepumpe et af de grønnere alternativer. Et skift fra oliefyr til andet, vil desuden ofte medvirke til et bedreenergimærke til din bolig. 

Endelig kan der også være praktiske årsager til at droppe oliefyret. Oliefyr kræver regelmæssig vedligeholdelse og kan være besværlige at betjene. Derudover kan lagerpladsen til olien være et problem for mange boligejere.

Af disse grunde vælger mange danske boligejere at skifte til mere miljøvenlige, økonomiske og praktiske opvarmningsmetoder, såsom luft til vand varmepumper eller via solceller.

Hvordan erstatter varmepumpen et oliefyr?

En luft til vand varmepumpe består af en udendørs og en indendørs del. Typisk “overtager” en luft til vand varmepumpe fyrets plads, når et oliefyr skrottes. Varmepumpens indedel vil sandsynligvis blive placeret samme sted eller tæt på oliefyrets tidligere placering. Udedelen vil derimod blive placeret udenfor ved en af boligens ydervægge.

Den del af varmepumpen, som er monteret udenfor, har til opgave at transportere varmeenergi til den indendørs del af varmepumpen. Det gøres ved, at den udendørs del ved hjælp af en ventilator suger frisk luft ind, som den kan udvinde varmeenergi fra.

En luft til vand varmepumpe udnytter altså energien fra luften. Men som navnet afslører, anvender luft til vand varmepumpen varmeenergien til at opvarme vandet i boligens varmtvandsbeholder. Af den grund kan luft til vand varmepumpen bruges til opvarmning af huset gennem radiatorer og gulvvarme.

Kan luft/luft varmepumper bruges istedet for oliefyr?

Hvad med en luft til luft varmepumpe? - tænker du måske. Luft til luft varmepumper er billigere at installere, men kan ikke overtage et oliefyrs funktioner. Luft til luft varmepumper kan nemlig ikke opvarme husets brugsvand, men kan derimod kun opvarme den "zone" af huset, hvor indedelen sidder. Luft til luft varmepumper kan dog virke som en godt supplement til oliefyret i perioder med en høj pris på fyringsolie. Derudover har denne type varmepumpe også en stor fordel idet de også virker som aircondition. Som boligejer betyder det en behagelig temperatur i boligen året rundt. 

Hvordan fjernes gammelt oliefyr?

Ved fjernelse af gammelt oliefyr, er der nogle procedurer og forhold, du bør være opmærksom på.

  1. Du skal opsige din gasforsyning pr. den dato, du har aftalt med din nye leverandør, at du overgår til en ny varmekilde.
  2. Afmontering af oliefyret.
  3. Tanken skal tømmes.
  4. Kommunen skal have besked.

En luft til vand montage hos NovaSolar dækker ikke ovenstående, da vi ikke må afmontere gasfyr.

Har du en gammel olietank, der skal fjernes? - Tjek det her; TEKNIQ Arbejdsgiverne er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal og en del af Dansk Arbejdsgiverforening. De har skrevet en artikel om hvordan du bør forholde dig til din olietank ved boligsalg.

Tilskud til afskaffelse af oliefyr - Afkoblingsordningen

Det er heldigvis muligt at få finansiel støtte fra staten, når oliefyret skal fjernes og afmonteres. Det er her afkoblings-ordningen/ -puljen kommer ind i billedet. Afkoblingsordningen har 100 mio. kr. afsat hvert år til og med 2026. Afkoblingsordningen åbner på ny hvert år i januar med nye midler.

Men hagen ved dette er, at når puljen “løber tør”, bliver den ikke fyldt op igen før det nye år. Det er derfor vigtigt at være hurtigt ude, hvis man ønsker at få sin del af puljen.

Du kan læse meget mere om tilskud til varmepumper her.

 

Skal vi tage en snak om dine muligheder? Udfyld formularen nedenfor:

Få et personligt tilbud

 

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe