• Panasonic Pro Partner
 • Over 50.000 kunder
 • Landsdækkende montage
 • Gratis levering på alt
 • Loyalitetsgaranti

Luft til vand varmepumper

Skift til den moderne måde at opvarme vandet i dit centralvarmesystem

Drømmer du om en grønnere hverdag? Ved at vælge en luft til vand varmepumpe får du en moderne og bæredygtig måde at opvarme vandet i dit centralvarmesystem. Nye luft til vand varmepumper er nemlig lige så energieffektive som traditionelle jordvarmeanlæg, og så er de nemmere at installere end et jordvarmeanlæg. Hvis du er i gang med den helt store grønne omstilling i hjemmet, kan du også tage et kig på vores udvalg af luft til luft varmepumper. Der er mange penge at spare ved at udskifte gamle varmekilder med luft til vand varmepumper. Første skridt er at finde den løsning, der passer til dit hjem. Se vores udvalg herunder.

 • Panasonic Pro Partner
 • KMO
 • AAA
 • Truspilot
 • VE godkendt varmepumpe
 • VE godkendt solceller
 • Tekniq

Det trygge valg

Din tryghed hos NovaSolar

5 stjerner på Trustpilot

Over 150 glade anmeldelser

orange_bg

7 års loyalitetsgaranti

Kun hos NovaSolar!

KMO og VE godkendt

Certificeret på alle områder

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er en varmepumpe, som kan opvarme vandet i dit centralvarmesystem ved hjælp af energien i udeluften. Nye luft til vand varmepumper er lige så energieffektive som traditionelle jordvarmeanlæg, men da en luft til vand varmepumpe er nemmere at installere end et jordvarmeanlæg, vælger mange danskere i højere grad at udskifte deres olie- eller gasfyr med en luft til vand varmepumpe. En luft til vand varmepumpe er derfor et godt alternativ til en jordvarmepumpe, men frem for at udnytte varmen fra jorden som det er tilfældet med en jordvarmepumpe, så anvender luft til vand varmepumpen varmen i luften udenfor. En de store fordele ved en luft til vand varmepumpe er desuden, at den i modsætning til en jordvarmepumpe ikke kræver ret meget plads. 

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe består af en udendørs del og en indendørs del, og den del af varmepumpen, som er monteret udenfor, har til opgave at transportere varmeenergi til den indendørs del af varmepumpen. Det gøres ved, at den udendørs del ved hjælp af en ventilator suger frisk luft ind, som den kan udvinde varmeenergi fra.

Ligesom en luft til luft varmepumpe udnytter en luft til vand varmepumpe altså energien fra luften, men som navnet afslører, anvender luft til vand varmepumpen varmeenergien til at opvarme vandet i boligens varmtvandsbeholder. Af den grund kan luft til vand varmepumpen bruges til opvarmning af huset gennem radiatorer og gulvvarme, hvilket ikke kan lade sig gøre med en luft til luft varmepumpe.

Spar penge ved at installere en luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumper bliver, i større grad end nogensinde før, brugt som erstatning for olie- og gasfyr, men det er dog ikke alle boliger, som egner sig til en luft til vand varmepumpe. Det er nemlig vigtigt, at din bolig har nogle store varmeflader og er fornuftigt isoleret, hvis du vil installere en luft til vand varmepumpe. Imens et olie- eller gasfyr typisk arbejder med en ganske høj fremløbstemperatur på omkring 70-80 grader, arbejder en luft til vand varmepumpe med en væsentligt lavere fremløbstemperatur på cirka 40-55 grader, og det er derfor afgørende, at din bolig er velisoleret.

Luft til vand varmepumper passer godt til boliger med:

 • Gulvvarme eller store radiatorer
 • God isolering i gulv, væg og loft

Spar på pengene og CO2-udledningen med en luft til vand varmepumpe

En særlig favorabel egenskab ved varmepumper generelt, og dermed også luft til vand varmepumper, er, at de i langt de fleste tilfælde vil føre til en mærkbar energibesparelse, som vil kunne mærkes betydeligt på din varmeregning. Især hvis du skifter fra olie- eller gasfyr, vil der være mange penge at hente. Selvom installationen af en luft til vand varmepumpen er en større udgift, kan det altså godt betale sig i længden, og faktisk vil mange have tjent pengene hjem efter ganske få år. Vælger du f.eks. at installere en varmepumpe frem for at købe et nyt olie- eller gasfyr, så vil en almindelig gennemsnitsfamilie som tommelfingeregel tjene pengene hjem på bare 3-5 år.

En væsentlig fordel ved en luft til vand varmepumpe er desuden, at det er en ganske miljøvenlig varmekilde. Ikke nok med at du på sigt vil spare en hel del på varmebudgettet ved at installere en luft til vand varmepumpe – du får også en varmekilde, der udleder ganske lidt CO2.

Hvilken luft til vand varmepumpe bør jeg vælge?

Er du i tvivl om, hvilken luft til vand varmepumpe som passer bedst til din bolig? Det er ret afgørende, at det er den helt rigtige varmepumpe, som blive installeret, da en forkert type eller en forkert størrelse varmepumpe vil betyde, at du ikke får det optimale ud af din varmepumpe. Faktisk kan det betyde, at du ikke vil opleve de samme besparelser, som du ellers ville have gjort.

Helt afgørende er det, at din varmepumpe hverken bruger for lidt eller for meget energi på at opvarme din bolig. Det sikrer du ved at sørge for, at din luft til vand varmepumpe passer nøjagtigt til din bolig. Hvis din luft til vand varmepumpe f.eks. er overdimensioneret i forhold til din bolig, så vil kompressoren hurtigt blive slidt op, fordi den i så fald vil have alt for mange start og stop.

Omvendt er det også uhensigtsmæssigt, hvis din luft til vand varmepumpe er underdimensioneret. I det tilfælde vil du mangle varme i din bolig, når det er allerkoldest udenfor og har allermest brug for varmen. Hvilken størrelse, din luft til vand varmepumpe skal have, beregnes ud fra størrelsen på din bolig, og det er ret vigtigt, at din varmepumpe passer præcist til lige netop din bolig for at du opnår den bedste effekt og de største besparelser ved at installere en luft til vand varmepumpe.

Du kan regne dig frem til, hvor stor din varmepumpe skal være, ved at gange antallet af kWh per kvadratmeter, der skal opvarmes (her aflæser du blot dit energiforbrug på din varmemåler), med størrelsen på din bolig – det resultat du får, indikerer det antal kW, som din varmepumpe skal kunne opvarme.

Gør dig følgende overvejelser, før du vælger en luft til vand varmepumpe:

 • Hvordan bliver boligen varmet op i dag?
 • Hvor meget energi (kW) skal der bruges på, at varme boligen op?
 • Har du radiatorer, gulvvarme eller begge?
 • Hvor stort er huset?
 • Hvordan er huset isoleret?
 • Hvor meget brugsvand skal varmepumpen levere?

Hvis du har spørgsmål, brug for hjælp eller vejledning kan du ringe til os på tlf. 71 99 94 93.

Effekt og besparelse ved en luft til vand varmepumpe

Der findes gode besparelsesmuligheder ved at udskifte sin gamle varmekilde med en luft til vand varmepumpe. SparEnergi og Energistyrelsen vurderer, at du som regel kan spare 50% af sin varmeregning ved at skifte fra olie- eller gasfyr til luft til vand varmepumpe. Er din bolig velisoleret og har gulvvarme kan din besparelse ifølge Energistyrelsen endda være op til 70%. En moderne luft til vand varmepumpe kan opretholde sin varmedrift ned til -25 grader udetemperaturer og har som udgangspunkt en levetid på 20-25 år.

Du kan få mere information om de forskellige typer varmepumper samt beregne, hvor store besparelser du med din boligsituation kan opnå ved at skifte til en varmepumpe på Energistyrelsens hjemmeside.

Når du skal montere en luft til vand varmepumpe, skal du være opmærksom på, om dit varmesystem og radiatorerne i din bolig er egnede til det. Sommetider kan radiatorer være for små, hvormed de ikke er tilstrækkelige til at dække boligens varmebehov, og i de tilfælde vil det være nødvendigt at enten at udskifte eller supplere med flere radiatorer i hjemmet – forklaringen er, at fremløbstemperaturen på en luft til vand varmepumpe er væsentligt mindre end det er tilfældet med olie- eller gasfyr.

Montering af en luft til vand varmepumpe

Når du køber din luft til vand varmepumpe hos NovaSolar, har du mulighed for at bestille montering af varmepumpen i samme omgang. På den måde slipper du for at bekymre dig om selve opsætningen af varmepumpen, og for langt de fleste er det nødvendigt med en professionel montør for at sørge for, at varmepumpen er monteret helt korrekt. Vælger du at bestille montering hos os, går der som udgangspunkt 3 uger fra bestillingen til monteringen finder sted.

Hvordan selve monteringen af en luft til vand varmepumpe foregår kan variere fra bolig til bolig, eftersom installationsforholdene er unikke for hvert enkelt hus. Installation af luft til vand varmepumper er mere kompliceret end montering af luft til luft varmepumper, men det er dog meget enklere end at installere et jordvarmeanlæg, som er et langt større projekt. Montering af en luft til vand varmepumpe tager typisk 1-2 dage, og du skal bruge følgende håndværkere for at installere en luft til vand varmepumpe:

 • Kølemontør
 • VVS’er
 • Elektriker

NovaSolar har både autoriserede VVS’er, kølemontører samt elektrikere ansat og bruger ingen underleverandører.

Sådan installeres en luft til vand varmepumpe

Når bestiller din luft til vand varmepumpe hos NovaSolar, kan du bestille monteringen med oveni. På den måde samler du alt omkring installationen af din varmepumpe ét sted. Som udgangspunkt går der 2-3 fra bestillingen af din luft til vand varmepumpe til, at monteringen finder sted – det varierer efter sæson.

For at installere en luft til vand varmepumpe skal der gøres følgende:

 • Vi aftaler placering af varmepumpens inde- og udedel
 • Kølemontøren forbinder varmepumpens inde- og udedel med kølerør, kondensrør samt ledning
 • Den autoriserede VVS’er tilslutter dine eksisterende centralvarmerør til varmepumpens indedel
 • Elektrikeren opsætter bimåler, CEE-stik samt HPFI* relæ og tilslutter varmepumpen til nærmeste kraftstik med jord.
 • Kølemontøren og VVS’eren trykprøver og idriftsætter varmepumpen
 • Installationen tager typisk 1 til 2 arbejdsdage.

Alt efter hvilken varmepumpe-model, du skal have installeret, benyttes der enten et HPFI-A eller HPFI-B relæ i overensstemmelse med Dansk køle- og varmepumpe forenings anbefalinger.

Læs mere om luft til vand varmepumper her

Test af luft til vand varmepumper

De varmepumper, som du finder på det danske marked, bliver gennemgår en uafhængig test af den danske energistyrelse for at sikre, at varmepumperne lever op til de danske lovkrav. Samtlige varmepumper i vores sortiment er således godkendt af den danske energistyrelse, hvormed du er sikret, at din nye luft til vand varmepumpe lever op til bestemmelser omkring varmepumper. Selve testen bestilles og betales af varmepumpe-producenten – du kan læse mere om Energistyrelsens tests af de danske varmepumper her.

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe