Råd & Vejledning når du har købt en luft/luft varmepumpe

Råd & Vejledning når du har købt en luft/luft varmepumpe

Published at: 2021-02-05
Kategorier: Vedligeholdelse

Sådan vedligeholder du din luft til luft varmepumpe

Her får du en række gode råd og en informativ vejledning, når du har købt en luft/luft varmepumpe. Hos NovaSolar anbefaler vi en række råd, og dem vil vi gerne dele ud af. Du kan læse mere nedenfor, eller hente dem i pdf format her.

Når du har købt en ny varmepumpe, har du på samme tid lavet en investering i din bolig, sommerhus eller garage. For at få så meget som muligt ud af din varmepumpe på den lange bane, kræver den løbende vedligeholdelse for at forlænge levetiden. Hvis man passer godt på sin varmepumpe, kan man nemlig få mange gode år ud af den, før man bliver nødt til at skifte igen. 

Gode råd til vedligeholdelse af luft til luft varmepumper

 • Man skal huske at rense filter hver 3. uge (på indedel) – se manual for din varmepumpe.
 • Man skal huske jævnligt at tjekke for blade, smuds, grene og andet foran blæser på udedel.
 • Man skal sørge for udluftning ud til det fri ca. 2 minutter - gerne dagligt. Dette gøres for at få en bedre varmecirkulation.
 • Hvis temperatur når nul eller under frysepunkt, så er det vigtigt at være opmærksom på isdannelser i drypbakken eller om der er isdannelse på udedel (fordamper). Man kan eventuelt fjerne denne isdannelse ved at afbryde strømmen til enheden og forsigtigt hælde lunkent vand på isdannelsen.
 • Om vinteren afrimer din varmepumpe engang imellem. Dette gør den, så den forhåbentlig undgår, at der dannes is i første omgang. Når varmepumpen afrimer, kan de godt føles som koldt luft inde for. Dette er fordi indedelen suger den varme luft ind, så udedelen kan holdes varm. Hvis du oplever dette, bør du endelig ikke lukke for pumpen, men i stedet lade processen køre færdig. Dette tager typisk 10-15 minutter at gennemføre.  
 • Vi anbefaler på det kraftigste, at der afholdes et årligt eftersyn på varmepumpen ved en KMO certificeret varmepumpespecialist og får ”servicedokumentation”. Dette er både for at kundens garanti bibeholdes i garantiperioden og kunden kan ved salg af bolig dokumentere at denne varmekilde er vedligeholdt korrekt og derfor alt andet lige bør holde længere og yde bedre. Hos NovaSolar tilbyder vi disse serviceeftersyn af varmepumper.
 • NovaSolar anbefaler at man årligt ”sprayer” indedel mod legionella med godkendt middel. (Er en del af vores serviceeftersyn)
 • NovaSolar anbefaler at man faktisk læser og forstår brugsvejledningen til varmepumpen, da man kun på denne måde får en optimal forståelse af de funktioner en varmepumpe har.

Gode råd til brug af luft til luft varmepumpen

Nedenfor har vi samlet en række nyttige råd til dig, som du kan læse og tage i betragtning i din daglige brug af varmepumpen. Luft-til-luft varmepumper er designet til at imødekomme en bred vifte af behov og er derfor udstyret med forskellige funktioner. Nogle af disse funktioner kan være relevante for din brug, mens andre måske ikke er noget, du får brug for.

 • NovaSolar anbefaler at ”AUTO” funktion på varmepumpen/Aircon bruges med omtanke (mindst muligt), da mange erfarer at pumpen vil blæse skiftevis kold/varm luft, når den er nået til den temperatur man altid skal vælge – dette kan komfortmæssigt virke underligt. Pumpen har funktionen ”HEAT” eller ”COOL” og vi anbefaler at disse vælges i stedet og pumpen vil så blæse når behovet er der, for at opnå den indstillede temperatur – dette føles mere behageligt, hvis man befinder sig i umiddelbar nærhed af pumpen.
 • Blæseren på varmepumpen er ikke den del der bruger meget strøm. Du kan derfor forsøge at skrue helt op for udblæsning (fan-speed), og samtidig skrue temperaturen 1-2 grader ned. 
 • En varmepumpe er en meget billig måde at varme en bolig op på, derfor skal man forsøge at udnytte sin varmepumpe optimalt, før man gør brug af andre varmekilder.
 • Temperaturskalaen på varmepumpen bør snarere betragtes som en reguleringsenhed, frem for en indstilling af indendørstemperaturen. Indedelen måler temperaturen ved sig selv. Mangler du varme længere ude i rummet, kan du skrue op for temperaturen eller udblæsningen. 
 • Hvis varmepumpen af en eller anden grund ikke kan holde temperaturen på det nødvendige niveau, skal ekstra varme altid tilføjes på radiatorer så langt væk fra varmepumpen som muligt. Ellers kan radiatorerne ”overtage” opvarmningen ved at få varmepumpen til at ”stille sig tilfreds” og automatisk formindske ydelsen.
 • Du er som boligejer ansvarlig for at informationer i BBR (Bygnings- og Boligregistret) er korrekte. Derfor skal du sørge for at indberette ændringer/tilføjelser i forhold til supplerende varmekilde.
 • Når man placerer indedelen, er det vigtigt at optimere varmefordelingen.
 • Sørg for, at luftstrømmen ikke på nogen måde hæmmes.
 • Undgå at placere enheden på en væg op til et soveværelse.
 • Minimumhøjde fra jorden til udedel bør være 20 cm.

Litteratur: Videncenter for energibesparelser, Den lille blå om varmepumper og varme ståbi
Links: www.ens.dk og www.forcetechnology.com

Det er ikke nødvendigvis alle disse punkter du skal følge, før du får god udnytte af din varmepumpe. Det er dog gode råd, som du selv kan vælge om du vil følge. 


Kom videre i købsprocessen:

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe