Varmepumpens historie | Viden om varmepumper

Varmepumpens historie | Viden om varmepumper

Published at: 2021-12-07
Kategorier: Før Installationen

Den første teknologi til varmepumpen

Varmepumpen som vi kender den i dag, har en lang historie bag sig. Teknologien som varmepumpen i dag er baseret på, kan spores helt tilbage til starten af 1800 tallet. Faktisk havde Jacob Perkins patenter på varmeteknologi helt tilbage i 1820’erne. Der altså tale om et produkt og teknologi, der har været brugt hyppigt og været under udvikling i mange år.

Sådan fungerede varmepumpe teknologien

Jacob Perkins udviklede en varme overførselsenhed. På godt dansk kan man sige, at han udviklede et varmerør. Teknologien fungerer sådan, at en volatil væske bevæger sig frem og tilbage i et rør. Dette rør har en varm og en koldere ende.

I den varme ende af røret fordamper væsken. Dampen bevæger sig herefter langs varmerøret til den kolde ende. Her kondensere dampen tilbage til væske, og frigiver den latente varme. Væsken vender igen tilbage til den varme ende. Cyklussen fortsætter herefter og danner på den måde konstant varme.

Den første varmepumpe til nu

Peter von Rittinger udviklede i 1857 den første varmepumpe. Det blev brugt i saltproduktion til at generere varme til fordampning af saltlage i Ebensee, Østrig. 180 år senere udvikles der stadig på varmepumper. Der var dog endnu et vigtigt skridt på vejen, der fandt sted i 1948.

Endnu et skridt i udviklingen af varmepumper

Robert Webber var en amerikansk opfinder. i 1948, var han den første til at komme på ideen om en jordvarmepumpe. Han ville egentlig forbedre sin elektriske dybfryser. Men ved et uheld brændte han sin hånd, og indså at fryseren havde produceret kogende vand.

Han ville ikke lade denne varme gå til spilde. Robert satte derfor det varme vand til at løbe igennem et kobberrør. Herefter brugte han en blæser, til at blæse varmen fra røret ud i rummet.

Robert Webber indså hurtigt at hans nye varmepumpe virkede optimalt til at opvarme. Han satte sig derfor for at bygge en fuldt funktionel varmepumpe til hele sit hus. Ved at begrave kobberrør ladet med freon i jorden, var han i stand til at udnytte geotermisk energi. Denne energi brugte han til at varme sit hjem, ved at frigive varmen i sin kælder.

→ Relateret artikel: Sådan fungerer en varmepumpe

Starten på masseproduktion

Vi er kommet til slutningen af 1960’erne, hvor mange hjem i Nordamerika allerede havde central aircondition. Mange havde derfor vænnet sig til at have sådan et apparat siddende.

Oliekrisen i 1970’erne resulterede dog i at varmepumpen blev til et mere populært valg ved opvarmning og nedkøling af boliger. Varmepumper brugte nemlig et enkelt “brændstof”, nemlig elektricitet i stedet for at bundet op til olien.

Nutidens moderne varmepumper

Efter varmepumpens stigning i popularitet, er de blevet moderniseret en hel del siden 1970’erne. Innovativ teknologi gennem generationerne har øget varmepumpens effektivitet, energibesparelse og popularitet. Med stadig stigende øget fokus på grøn energi og mindre CO^2 udledning, stiger varmepumpen stadig i popularitet.

Varmepumpens nuværende funktionaliteter

Den moderne varmepumpe har efterhånden fået rigtig mange nyttige funktioner, der både hjælper forbrugeren med at spare penge og samtidig gøre livet lidt nemmere. Varmepumpen har langsomt spredt sig ud over de danske sommerhuse, hvor de er at finde i over halvdelen. Vi har herunder listet en række funktioner, som du som forbruger måske ville sætte pris på. 

  • ECO-Mode: De nye 2022 modeller fra Mitsubishi kommer med ECO mode. Dette gør varmepumpen endnu mere energieffektive ved at reducere elforbruget ved opstart. 
  • Bedre afrimning: De nye varmepumper bliver ved med at effektivisere afrimningsprocessen, så varmepumpen kan varme i længere tid ad gangen. 
  • WiFi: Mange moderne varmepumper har wifi indbygget. Dette betyder at du med en app kan styre varmepumpen lige meget hvor du befinder dig. Eksempelvis kan du varme et sommerhus op, inden du ankommer. 
  • Bedre filtre: Få bedre og sundere indeklima. Nanoteknologi kan rense luften, fjerne lugt, hæmmer virus og bakterier. 
  • Kompatibel med Google Assistant og Amazon Alexa: Nogle varmepumper kan stemmestyres igennem Google Assistant og Amazon Alexa. 
  • Høj varme, lavt elforbrug: De fleste moderne varmepumper har et energimærke i topklasse. Det betyder varmepumperne bruge lidt strøm/el i forhold til hvor meget varme de udgiver. 
  • Lavere lydniveau: Varmepumpernes indedele er blevet mere støjsvage end tidligere. Nogle modeller er nede i et lydniveau på 18dB
→ Se vores udvalg af: Moderne luft til luft varmepumper

Brands der sælger varmepumper

Ved NovaSolar har vi fokus på kvalitet. Vi sælger derfor ikke alle varmepumper, der findes på markedet. Men har i stedet aftaler med de brands vi ser værdi i.

Vi er naturligvis stolte af være partnere med store brands. Derfor har vi herunder lavet en kort historie gennemgang, så du som læser/kunde, kan lære mere om hvem der producere dine produkter.

Panasonic varmepumper

Panasonic varmepumper er på lager
Panasonic er en Japansk virksomhed grundlagt i 1918 af Konosuke Matsushita. Virksomheden blev grundlagt på et ønske om lave ting af værdi. Nu til dags har Panasonic fokus på mange forskellige brancher og produkter.

→ Se udvalget af: Panasonic luft til luft varmepumper

Panasonics betydning for varmepumpen

Panasonic starter deres rejse til dagens varmepumper i 1958, ved at lancere deres første air-conditioner. Dette bygger de videre på primært i asien, indtil 1975, hvor de går ind på det Europæiske marked.

→ Se udvalget af: Aircondition

De næste 20 år har Panasonic stor fokus på denne branche, da de flere gange lancerer “worlds first” produkter. Produkterne er dog mest designet til virksomheder og industrielle bygninger.

Ved årtusindskiftet skifter Panasonic dog fokus til privatforbrugeren. De begynder her at udvikle på varmepumpen til boliger. Det er dog stadig kun luft til luft varmepumper, som er i fokus.

I 2008 starter de dog deres luft til vand varmepumpe business op i Europa. Det er naturligvis et miljøvenligt alternativ til konventionelle opvarmningssystemer. Deres nye produkter gør der også godt, da de selvsamme år vinder flere priser.

Når du i dag vælger en Panasonic varmepumpe får du kvalitet for pengene, og du er garanteret et godt indendørs miljø, selvom kulden raser udenfor.

Alle Panasonic varmepumperne bidrager nemlig til at opretholde en behagelig indendørs temperatur – selv ved udetemperaturer på ned til -30 grader.

Wilfa varmepumper

Wilfa er en norsk virksomhed, der blev grundlagt i 1948. Selvom de i dag har fokus på mange forskellige elektriske produkter, der er tilpasset til det nordiske marked, startede de med at producere støvsugere.

I dag er Wilfa stadigvæk 100% norskejet. De fokusere stadig på det nordiske marked. Når det angår design, brugervenlighed og sikkerhed har de naturligvis den nordiske kultur og stil helt ind under huden. - Dette gælder naturligvis også deres varmepumper.

→ Se udvalget af: Wilfa luft til luft varmepumper

Wilfa har desuden et tæt samarbejde med NEMKO. NEMKO er Norges Elektriske materiale kontrol. Alle Wilfas produkter på markedet, er derfor blevet gennemgået af NEMKO inden lancering. Varmepumperne opfylder derfor de krav som myndighederne i norden stiller.

Wilfa står for prisbillige luft til luft varmepumper. De gode priser er dog hverken på bekostning af kvalitet, design eller sikkerhed. En Wilfa varmepumpe er således en rigtig god løsning til både sommerhus og helårsboliger, hvor du ønsker en god og prisvenlig varmekilde.

Daikin varmepumper

Daikin har været på det danske marked siden 1968. Al salg og distribution, af blandt andet varmepumper, varetages af et landsdækkende netværk af KMO-godkendte og autoriserede forhandlere. På den måde sikre Daikin et fagligt niveau og enestående service.

→ Se udvalget af: Daikin luft til luft varmepumper

Daikin med en lang varmepumpe historie

Daikin var allerede tilbage i 1951 blandt de første til at masseproducere aircondition apparater. Hurtigt efter blev de sågar de første til at introducere indpakket varmepumper. Siden har fra Daikins side været lagt fokus på at sprede deres varmepumper ud i verden.

I 1973 etablerer Daikin et produktions- og administrations anlæg samt et varehus i Belgien. På den måde gjorde de det nemmere at etablere sig og levere i det europæiske marked.

Daikin har de senere år lagt stor fokus på at udvikle deres produkter i en miljøbevidst retning. Derfor er grønne metoder og bæredygtige løsninger integreret i alle deres varmepumper.

Varmepumper fra Daikin er både innovative i deres design og har et stilrent look, som passer ind i de fleste boliger. Her får du en varmepumpe, der kan opvarme selv store rum og som sikrer, at varmen bliver godt fordelt i rummet. Der er flere forskellige modeller at vælge imellem, så du kan få en varmepumpe, der passer til lige præcis til dit behov.

Mitsubishi varmepumper

Udvalg af Mitsubitshi LN25 varmepumper
Mitsubishi bliver nok i de flestes hoveder relateret til biler. Dette skyldes naturligvis deres lange historie inden for bilindustrien. Mitsubishi har har dog også en anden del af virksomheden, der fokuserer på blandt andet el-produkter og varmepumper. Mitsubishi har faktisk igennem 1900 tallet og frem til nu, været med til at forme og skabe teknologien, som vi kender den i dag.

→ Se udvalget af: Mitsubishi luft til luft varmepumper

Mitsubishis start på varmepumpe industrien

Med Mitsubishis indtrængen på varmepumpe markedet, kom de naturligt også til at forme endnu en branche. I 1968 lancerede de deres første varmepumpe. En varmepumpe der var delt i 2. Nemlig en udedel, der sad uden på huset, samt en indedel, der var monteret indenfor på en væg. - Præcis som vi kender det i dag!

Prisvindende varmepumper

Siden 1968 har Mitsubishi haft fokus på at udvikle deres varmepumper yderligere. Dette har resulteret sig i at deres produkter har vundet flere priser. Deres FZ serie vandt blandt andet EcoPro award i 2018.

Intelligente varmepumper

Mitsubishi har nu nogle af de mest avancerede varmepumper, der er tilgængelige for husejere og virksomheder. Der er også blevet sat fokus på den grønne og miljøvenlig indsats. Varmepumperne kan derfor være med til at hjælpe den grønne omstilling på vej. Hos NovaSolar sælger og montere vi et udvalg af Mitsubishis varmepumper.

Kilder:

History of Panasonic AC
Daikin - about us
Wilfas historie


Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe