Elafgift ved varmepumper og solceller 2024

Elafgift ved varmepumper og solceller 2024

Published at: 2024-01-03
Vi gennemgår i denne artikel:

I Danmark har vi i løbet af 2023, kunne nyde godt af en reduceret elafgift. Det har været en midlertidig beslutning fra regeringens side. Afgiften er nu tilbage på normal niveauet, og sågar steget en smule i 2024 til: 76,1 øre per kWh ex moms (opdateret 03/01/2024).

Hvad er elafgift og hvad betyder det for husejere?

I Danmark betaler alle en elafgift for hver kilowatt-time (kWh) elektricitet, de bruger i deres hjem. I april 2022 lå den gennemsnitlige elpris i Danmark, inklusive alle tariffer og afgifter, på omkring 305 øre pr. kWh. Det betød blandt andet, at elafgiften udgjorde ca. 37% af den samlede elpris, som du betalte.

Som husejer kan det derfor være en god ide, at holde øje med elafgiften, så du ikke får et chok ved næste regning. Er du desuden den heldige ejer af en luft til vand varmepumpe eller har solceller på taget, kan du måske nyde yderligere fordele af disse produkter.

Regeringen vil gerne fremme den grønne omstilling, som du allerede har taget de første skridt til. Boliger med luft til vand varmepumpe eller solceller, kan nemlig søge om reduceret elafgift, så produkterne bliver endnu mere økonomisk fordelagtige for dig.

Varmepumper og elafgift - det skal du vide

Hvis du har luft til vand varmepumpe eller anden el-varme, kan du få reduceret afgift på din elregning. Det er gjort for at give danskere incitament til at bruge el og grøn energi som opvarmningsmetode, da det er en bedre løsning for klimaet. Dette gør desuden kun til luft til vand varmepumpe endnu billigere at holde kørende.

Herunder har vi samlet en række betingelser, der skal være opfyldt, før du kan søge om reduktion i elafgiften.

  • Din bolig er en helårsbolig, et sommerhus eller en feriebolig til eget brug, der primært bliver opvarmet med el.
  • Din bolig er registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR) som helårshus eller sommerhus med el som primær opvarmning. I BBR skal der enten stå el, jordvardvarme eller varmepumpe under bygningens primære varmeinstallation. → Tjek om din bolig er korrekt registreret i BBR
  • Din bolig er registreret som opvarmet med jordvarme, varmepumpe eller elvarme.

En fordel for varmepumpeejere

En reduceret elafgift på elektricitet er en fordel for husejere, der bruger varmepumper som primær varmekilde. Da varmepumper bruger elektricitet til at drive kompressorer og ventilatorer, kan den samlede elregning for et hjem med varmepumpe være højere end traditionel opvarmning (radiatorer eller oliefyr). Her er det dog vigtigt at huske, at din varmeregning sandsynligvis er meget lavere. Så selvom du bruger mere el, sparer du stadig penge med en luft/vand pumpe i forhold til eks. oliefyr.

Den reducerede elafgift hjælper med at lette byrden yderligere for husejere, der bruger varmepumper, ved at gøre den nødvendige elektricitet til drift af varmepumpen mere omkostningseffektiv. Det bliver med andre ord mere attraktivt at investere i varmepumper som en miljøvenlig og energibesparende opvarmningsløsning.

Vi er blevet bedre til at spare på strømmen

Selvom antallet af ladestandere, solceller og varmepumper stiger, betyder det nødvendigvis ikke, at mængden af strømforbruget følger løbsk med. Et eksempel kommer fra de store sommerhuskommuner Gribskov og Halnæs, hvor de har været gode til at spare på strømmen.

Første halvår af 2023 blev der sågar blevet sparet hele 12,5 mio. kWh - Og det er med mange nye varmepumper. Er du interesseret i at læse mere om dette - klik her?

Solceller: En økonomisk og miljøvenlig løsning

I diskussionen om elafgift, varmepumper og andre energirelaterede emner, spiller solceller en afgørende rolle i overgangen til grønnere energiløsninger. Solceller tilbyder en unik mulighed for at reducere både elregningen og miljøpåvirkningen, hvilket gør dem til en attraktiv investering for både private husholdninger og virksomheder.

Ved at konvertere sollys direkte til elektricitet, giver solceller en vedvarende og ren energikilde, der kan mindske afhængigheden af fossile brændstoffer og bidrage til en reduktion i CO2-udslippet. Med teknologiske fremskridt og faldende priser er solceller blevet mere tilgængelige, hvilket gør dem til en økonomisk fordelagtig løsning i det lange løb.

Hvis du overvejer at investere i solceller og ønsker en skræddersyet løsning, der passer til dine specifikke behov, er NovaSolar det ideelle sted at starte. Hos NovaSolar forstår vi, at overgangen til solenergi er en vigtig beslutning, og vores team af eksperter er klar til at guide dig gennem processen. Ved at kontakte os kan du indlede en dialog om, hvordan solenergi kan integreres i dit hjem eller din virksomhed. Vi tilbyder en personlig konsultation, hvor vi sammen kan vurdere dine energibehov og diskutere de mest effektive og økonomisk fordelagtige solcelleløsninger. Vores mål er at sikre, at du får den mest optimale løsning, der ikke kun reducerer din elregning, men også understøtter en bæredygtig fremtid. Uanset om du er ny til solenergi eller allerede har en idé om, hvad du ønsker, står NovaSolar klar til at hjælpe dig med at realisere dit solenergiprojekt.

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe