Dette kan du spare årligt på din varmepumpe

Dette kan du spare årligt på din varmepumpe

Published at: 2021-12-03
Kategorier: Før Installationen

Du sidder måske og overvejer et køb af varmepumpe til dit sommer-, koloni- eller helårshus. I første omgang kan sådan et købe godt virke dyrt. På den lange bane vil en varmepumpe være en god investering. Der kan nemlig være mange penge at spare.

Hvad er din nuværende opvarmningskilde?

Vælger du at skifte din nuværende opvarmningskilde, kan der være mange kr. at spare. De nuværende opvarmningskilder som der bruges de fleste steder i Danmark, er ikke ligefrem billige eller miljøvenlige. Selvom varmepumpen kører på el, vil den stadig kunne levere en markant lavere varmeregning. En moderne varmepumpe kan faktisk bruge op til 4-5 gange mindre energi end en elradiatorer. Vi har herunder lavet en liste over de konventionelle opvarmningskilder i Danmark. Alt efter forbrug, boligforhold og isolation, kan du med en luft til luft varmepumpe spare en del.

 • Oliefyr med besparelse op til 65%
 • Gasfyr med besparelse op til 30%
 • Elvarme med besparelse op til 71%
 • Pillefyr med besparelse op til 14%
Besparelse ved skift til varmepumpe

Beregninger er lavet vha Kinnans varmeberegner

Varmepumpe besparelser kan variere fra hus til hus

Du skal fra de ovenstående eksempler dog være opmærksom på at forbruget kan være meget forskellige fra husstand til husstand. Mange faktorer spiller ind på en varmepumpes effektivitet. Ting som hvornår huset er fra, husets størrelse samt åbenheden af huset. Alle faktorer er væsentlige og bør spille ind i dine beregninger inden køb.

Isolationen af huset har også rigtig meget at sige. Jo tykkere isolering, desto mindre varmetab er der i huset. Er huset derfor godt isoleret, kræver det naturligvis ikke ligeså meget af varmepumpen.

Du kan bruge vores beregner til at få den helt rigtig anbefaling på din nye varmepumpe. Beregneren hedder “Find den rette varmepumpe til dit hus” og ligger på vores forside.

Er luft til luft billigere end luft til vand varmepumpe?

Når du leder efter din nye varmepumpe, støder du højst sandsynligvis på 2 begreber. - Nemlig luft til luft varmepumpe og luft til vand varmepumpe. Hvad er den billigste løsning, tænker du måske?

Det korte svar er; Luft til luft varmepumpen. Der er dog igen flere ting du bør være opmærksom på. At købe en varmepumpe oftest ikke blot at købe den billigste. Det kommer til gengæld an på hvilke behov du har i huset.

Du kan læse mere om behov til en varmepumpe her. Men læser du videre, kan du få en kort opsummering.

Luft til luft- eller luft til vand varmepumpe?

Grunde til at vælge luft til luft varmepumpe

I første omgang er en luft til luft varmepumpe til dig, der bruger brændeovn eller elvarme i huset. Kan du herunder tjekke et eller flere punkter af, er luft til luft varmepumpen nok det bedste valg til dig.

 • Varmepumpen skal udskifte eller supplere din brændeovn - Er din primære opvarmningskilde brændeovn eller elvarme, kan luft til luft varmepumpen hurtigt supplere andre opvarmningskilder. Luft til luft varmepumpen er både økonomisk billigere i drift samt mere miljøvenlig

 • Varmepumpen er til en mindre bolig - Luft til luft varmepumpen er ikke ligeså kraftig som luft til vand varmepumper, og passer dermed til mindre boliger, enkelte rum, kolonihavehuse og sommerhuse.

 • Varmepumpen skal være den billigste løsning - Luft til luft er den billigere løsning. Dette er både når det gælder prisen på varmepumpen og hvor dyr den er i drift.

 • At installere varmepumpen skal kræve mindst muligt - Luft til luft varmepumpen kræver ikke andet end strøm. Installationen skal dog foretages af en certificeres montør.

 • Varmepumpen skal også kunne virke som aircondition - Varmepumpen er perfekt til det danske vejr. Den kan nemlig varme om vinteren og køle om sommeren.

→ Læs mere: Bedst i test af luft til luft varmepumper

Grunde til at vælge luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpen kan give dig store besparelser på dit årlige forbrug til opvarmning af brugsvand og radiator eller gulvvarme. Den kan erstatte pillefyr, oliefyr, gasfyr og fjernvarme. De er nemmere at installere end andre miljøvenlige muligheder. Luft til vand varmepumper kan helt erstatte olie- og naturgasfyr. Desuden sørger de for både varme og varmt vand.

 • Ønske om at erstatte opvarmningskilde med en varmepumpe - Luft til vand varmepumpen trækker varmen ud af udeluften, og overfører den herefter til husets centralvarmesystem. Den står derfor både for varme og varmt vand.
 • Bidrage til den grønne omstilling - De grønne, energibesparende og miljøvenlige løsninger bliver en del af fremtiden. Tag hul på denne udvikling allerede nu med en luft til vand varmepumpe.
 • Ønske om fremtidige lave vedligeholdelsesomkostninger - Når luft til vand varmepumpen er installeret, spare du penge fra dag 1.
  → Markant fald i de samlede udgifter på opvarmning
  → Nedsættelse af el-afgift på alt du bruger over 4000 kWh i husstanden (altså varme). Varmepumpen betaler sig med andre ord på den lange bane.
→ Læs mere: 7 fordele ved luft til vand varmepumper

Undgå ekstra gebyr og vælg den rigtige varmepumpeinstallatør

Er du uheldig og vælger en forkert varmepumpeinstallatør, der ikke gør det rigtigt, kan det blive dyrt. Der er mange ting der kan gå galt/ laves forkert under en installation. Det er ikke sikkert fejlene forekommer i starten. Men på den lange bane kan små fejl i din varmepumpe forkorte dens levetid betydeligt.

Får du installeret din nye varmepumpe af en VE-godkendt installatør, bør du være sikker på det bliver gjort ordentligt. VE-godkendte installatører har dokumenterede kompetencer til at installere dit VE-anlæg korrekt. Derudover kan du finde endnu mere uddannede installatører, som har en ekstra certificering inden for bestemte brands. Dette kunne eksempelvis være Panasonic Pro Partner.

Varmepumper bør altid installeres af en installatør, der er omfattet af en garantiordning. Sådan sikrer du som forbruger, dig bedst. NovaSolar er medlem af TEKNIQ. NovaSolar er dermed omfattet af deres TEKNIQ ordning. For forbrugeren betyder det, at der er mulighed for at klage over udført arbejde til ankenævnet for tekniske installationer. Derudover kan man som forbruger være sikker på, at det er en organiseret virksomhed med ansvarsforsikringer bag.

Stigende elpriser gør varmepumpen mere økonomisk fordelagtig

Varmepumpe med a++

Når elpriserne stiger, har det endnu mere betydning, at dine elektroniske apparater har et godt energimærke. De fleste varmepumper vi sælger har de bedste energimærker, nemlig a++ eller a+++. 

I starten af 2021 så elpriserne ud til at blive billigere. Dette var blandt andet fordi afgiften på el blev sat ned. Henover året er der dog sket en markant stigning i elpriserne. Stigningen har sågar været så stejl, at den har nået en rekordhøj top i efteråret.

Men når el-stiger så stiger naturgas, fjernvarme og olie efterfølgende og el-priserne er normalt altid de første til at reagere nedad igen. Det seneste år er prisen på naturgas steget dobbelt så meget som el.

→ Relateret artikel: Grønt udspil fra regeringen

Dette er en kombination af forskellige faktorer. Den primære årsag til at elpriserne har steget, har været store prisstigninger på naturgas.

Dette skyldes lidt en “perfect storm”, hvor man i Tyskland blandt andet har slukket for nogle atomreaktorer. Samtidig har det blæst mindre i vores vindmøller end normalt. I Norge har vandreservoir været forholdsvis lavt. Dette sker imens industrien generelt har haft et boom, og dermed efterspurgt ekstra meget strøm.

Det er altså en usædvanlig høj efterspørgsel, samtidig med et lavere udbud end normalt, der forårsaget prishøjderne. Det er noget der især kan mærkes hos privat forbrugerne og virksomheder.

Forbrugerne med naturgasfyr er derfor blevet ramt hårdt, hvorimod de med varmepumpe eller fjernvarme ikke er blevet ramt nær så hårdt. Varmepumpen er derfor henover 2021, som følge af udviklingen, blevet endnu mere økonomisk fordelagtig.

Kilder:

https://www.danskenergi.dk/fakta-fokus/hvorfor-stiger-elpriserne

https://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmepumpe/varmepumpetyper

https://veinstallatoer.dk/hvad-er-en-luft-til-vand-varmepumpe/


Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe