Få det meste ud af din bolig med energioptimering

Få det meste ud af din bolig med energioptimering

Published at: 2022-06-16

Er du hus-/boligejer? Ønsker du at spare penge på energi- og varmeregning? Eller ønsker du blot at energioptimere dit hus for miljøets skyld? Der er kommet større fokus på miljø og global opvarmning, hvorfor der kommer flere og flere grunde til at investere i projekter, der højner dette - Læs denne artikel for at blive klogere på, hvad du kan gøre for at energioptimere dit hjem og hvorfor varmepumper muligvis er den rigtige mulighed for dig.

Hvad er energioptimering?

Ved energioptimering skal du forstå det som tiltag, du kan tage i brug for at holde energiforbruget i hjemmet nede. Der er både tale om el- og varmeforbruget. Det behøver ikke kun være ydelser eller produkter, som du skal ud og bruge penge på, men derimod også de små ting, som du selv kan gøre i hverdagen.

Energioptimering kan også findes i dine daglige forbrugsmønstre af alle elektroniske apparater i hjemmet. Der er mange ting i det moderne hjem, der trækker strøm og energi; lys, varme, køleskabet, computer, glattejern, varmepumpe, kaffemaskine og meget mere.

Ønsker du derfor at mindske din elregning, kan det være en god ide at starte med at huske at slukke for de elektriske artikler, når de ikke er i brug. Selvom de er på standby, kan de stadig bruge en del strøm.

Når du vælger at energioptimere dit hus, har du allerede taget det første bevidste bæredygtige valg. En god energioptimering er nemlig med til at sænke CO2-udslippet. Selvom det måske virker ubetydeligt, så er det bestemt ikke tilfældet. Boliger står for næsten halvdelen af det samlede energiforbrug til bygninger - Så det ville ikke være helt ubetydeligt, hvis vi alle blev bedre til at spare på strømmen.

→ Læs mere om: Energioptimering

Energioptimering af hus - Hvordan?

Vi har allerede nævnt, at du som det første kan starte med at danne dig gode vaner omkring slukning af elektronik i hjemmet. Det er en start, men det er måske ikke noget du selv føler, der rykker dig nok imod et fuldt energioptimeret hus.

Det næste step som du kan foretage dig ved energioptimering af hus, kan være begyndelsen på at skifte nogle af de elektroniske artikler ud med nye og energieffektive erstatninger. Det kan være diverse elpærer, der skal skiftes til LED, som bruger meget mindre i strøm. En mindre energirenovering af hus, kan betyde med store besparelser i sidste ende.

Generelt skal du ved dine nye køb finde produkter, der ligger så højt som muligt på energimærke skalaen. Jo flere +’er der er efter det “A” desto bedre. Her er energioptimeringen stadigvæk på en relativ lav omkostning.

De store energirenoveringsprojekter i hjemmet

Der er flere store projekter, som du kan gå i gang med, hvis du vil lave radikale ændringer på din bolig. Om du laver energirenovering af parcelhus eller energirenovering af sommerhuset, er der mange af de samme muligheder at kigge på.

Har du med en gammel bolig at gøre, kan det være en god ide at starte med efterisolering. Her er der både tale om vægge, gulv og loft. En stor del af varmen fra boligen forsvinder gennem ydermurene, hvor en efterisolering kan være et stort led i energioptimeringen.

Varme stiger opad, hvilket giver god grund til at efterisolere loftet. På den måde holder du varmen inde så længe som muligt, så din varmekilde ikke behøves at arbejde på fuld tryk hele tiden.

Med et godt isoleret hus skaber det samtidig et solidt grundlag til at lave endnu en energioptimering i form af en luft til luft varmepumpe installation. En luft til luft varmepumpe er i den billigere ende, hvis du vil ændre noget ved dine opvarmningskilder. Den vil i mange tilfælde kunne overtage radiatorerne, som er dyrere i drift. Dertil har en luft til luft varmepumpe den fordel, at den kan køle om sommeren, så du kan have en behageligt indeklima året rundt.

Luft til luft varmepumper er meget energivenlige, og bruger typisk 3-5 gang mindre strøm end en almindelig el radiator. Du kan finde flere modeller med A+++ energimærke her på hjemmesiden.

→ Læs mere: Den bedste luft til luft varmepumpe

Energirenovering af hus - luft til vand varmepumpe

Har du et forældet eller for dyrt varmeanlæg som skal skiftes? Ved at skifte til luft til vand varmepumpen får din bolig den helt store tur med energirenoveringen. En luft til vand varmepumpe er den moderne måde at opvarme vandet i dit centralvarmesystem.

Nye luft til vand varmepumper er lige så energieffektive som traditionelle jordvarmeanlæg, og så er de nemmere at installere end et jordvarmeanlæg. Det er et stort skridt i den grønne omstilling i hjemmet.

En luft til vand varmepumpe er en varmepumpe, som kan opvarme vandet i dit centralvarmesystem ved hjælp af energien i udeluften. Det gøres ved, at udedelen ved hjælp af en ventilator suger frisk luft ind, som den kan udvinde varmeenergi fra. Der er altså tale om varme- og energioptimering på højt plan.

→ Læs mere: Fordele ved luft til vand varmepumper

Prisen på en luft til vand varmepumpe med installation kan du godt forvente runder de 100.000 kr. Det er dog ikke nødvendigvis dig selv, der skal ligge alle pengene i projektet, da der ofte er mulighed for tilskud til energirenovering. Det kan du læse mere om i næste afsnit.

Tilskud til energioptimering af huset

Regeringen ønsker at fremtvinge den grønne omstilling, hvorfor der også er mulighed for tilskud og fradrag, når det gælder energioptimering af bygninger. Det er dog vigtigt, at du ansøger og får godkendelse INDEN du påbegynder et energirenoveringsprojekt, da du ellers ikke kan ansøge om tilskud. 

Det velkendte håndværkerfradrag er i 2022 blevet afskaffet. Der har ellers tidligere været mulighed for at trække noget fra, når man købte og fik installeret en luft til luft varmepumpe. Dette er dog ikke tilfældet længere, da energioptimering tilskud ikke dækker luft til luft varmepumper. Ønsker du en luft til luft varmepumpe til energioptimeringen, bliver det derfor på egen regning.

Du kan dog stadig søge tilskud til andre energirenoveringsprojekter såsom:

  • Udskift af varmeanlæg - eks olie- el. gasfyr til fjernvarme el. luft til vand varmepumpe
  • Efterisolering
  • Udskiftning af vinduer

NovaSolar er selv varmepumpe specialister, så hvis du leder efter tilskud til luft til vand varmepumpe, kan du finde mere information ved at klikke på linket. Hvis du er interesseret i en varmepumpe og ønsker et tilbud på installation samt varmepumpe, kan du udfylde vores kontaktformular ved at klikke på linket herunder. Det gælder både luft til luft og luft til vand varmepumper. Dertil er der også mulighed for energirenoverings rådgivning. 


Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe