Hvor meget støjer en varmepumpe? (Støjberegner)

Hvor meget støjer en varmepumpe? (Støjberegner)

Published at: 2022-05-03
Kategorier: Før Installationen
Vi gennemgår i denne artikel:

Hvor meget larmer en varmepumpes udedel egentlig? Kan en varmepumpe føre til nabosplid? Hvor meget må en varmepumpe støje? Her giver vi dig information om lydstyrke og decibel med særligt fokus på varmepumpestøj. Mange nye varmepumper bliver hver dag sat op forskellige steder i Danmark, og det kan føre til uenigheder med naboen, hvis varmepumpens udedel placeres forkert. Læs denne artikel hvis du er i tvivl om en varmepumpe i dit hjem, vil være forstyrrende rent lydmæssigt.

Hvor mange dB larmer en varmepumpe?

Står du inden dit første varmepumpe køb, og er i tvivl om hvor meget en varmepumpe egentlig larmer? - Så læs videre her. Når man skal købe en varmepumpe for første gang, skal man overveje forskellige ting. En af disse ting handler om lydniveauet på en varmepumpe. Der skal både stilles spørgsmål til varmepumpens indedel og udedel.

Indedelen er den del af varmepumpen, der larmer mindst. Det er også ofte den del der bliver "gemt" lidt væk i et stort og centralt rum. De fleste væghængte indedele sidder nemlig oppe under loftet, så de har frit rum til at blæse ud i. De er dog på samme tid også mindre til gene rent lydmæssigt for de personer, der benytter rummet. Lyden på moderne indedelen er dog generelt super lav, og ligger på 18-22 dB, når de yder meget, hvilket de ikke gør konstant. Det er dog vigtigt at finde den rette placering af indedelen, så støjniveauet ikke kommer til gene i din daglige færd.

→ Læs mere om: Varmepumpens placering

Udedelen er den del, der larmer noget mere, men som heldigvis sidder udenfor huset. Det betyder den ofte kan sættes lidt væk, så den lydmæssigt ikke er til gene når du befinder dig indenfor. Det er dog vigtigt at være opmærksom på udedelens placering, da den kan være forstyrrende for en evt. nabo, hvis den bliver sat for tæt på hegn/hæk. En udedel kan larme op til 45-50 dB, når den kører på højt tryk.

Hvilken luft til luft varmepumpe støjer mindst?

Vi har forskellige modeller, der er målt ned til det samme støjniveau på indedelen. Leder du dog efter den mest moderne og lydsvage varmepumpe, kan du med fordel kigge på Panasonics HZ25XKE. Med dB målt til 18 på indedelen, er det en varmepumpe i den mest svage lydkategori. "Man får hvad man betaler for" - det gælder også ved luft til luft varmepumper, hvor mange billige varmepumper larmer mere.

Hvilken luft til vand varmepumpe støjer mindst?

Luft til vand varmepumper støjer generelt lidt mere end luft til luft varmepumper. Indedelen på luft til vand varmepumper er dog også typisk gemt mere væk, så den ekstra støj ikke bør være til gene i hverdagen. En luft til vand varmepumpe larmer op til 28 dB på indedelen og på til 55 dB på udedelen. Vi forhandler Panasonic luft til vand varmepumper.

Hvor meget må en varmepumpe larme i skel? (støjberegner)

Døgnperiode Sommerhusområder Parcelhuse, rækkehuse mv. Enkeltliggende huse
Hverdage kl.: 07 - 18
Lørdage kl.: 07 - 14
≤ 40 dB ≤ 45 dB ≤ 50-55 dB
(afhænger af kommune)
Hverdage kl.: 18 - 22
Lørdage kl.: 14 - 22
Søndage kl.: 07 - 22
≤ 35 dB ≤ 40 dB ≤ 45 dB
Alle dage kl.: 22 - 07 ≤ 35 dB ≤ 35 dB ≤ 40 dB

Skemaet herover beskriver de typiske grænser, hvad der angår støj i forskellige boligområder. Hvor meget må naboens varmepumpe larme? - Det finder du muligvis svar på her. Skemaet skal forstås på følgende måde: Hvis din nabo i et sommerhus område kan måde over 35dB på sin egen side af hækken/hegnet, så overskrider det støjgrænserne i bestemte tidsintervaller.

Dette støjniveau er ikke et øjebliksbillede, men et gennemsnit af varmepumpens støj målt over 30 minutter.

Er du i tvivl om din udedel kommer til at larme for meget? Så kan du heldigvis regne lidt på det. For hver meter man kommer væk fra udedelen af varmepumpen, kan du trække 3 dB fra som hovedregel. Derudover kan du tage højde for hækken/hegnet der er imellem dig og din nabo. Det fjerne nemlig også noget af støjen.

Vil du visuelt se hvordan din varmepumpe larmer på netop din adresse?

→ Find støjberegner her: Energistyrelsens støjberegner for varmepumper.

Vi oplever derfor sjældent at naboer har brokket sig over støj fra de varmepumper vi har sat op. Det er dog en vigtig tanke at have inden man får sat sin varmepumpe op.

Undgå nabokonflikt over en varmepumpe

Det har i maj 2022 været oppe at vende i medierne, at der kommer flere og flere sager med nabostrider over varmepumpers støjniveau. Konflikt med naboen er naturligvis noget man gerne vil undgå. Det er derfor vigtigt at varmepumpens udedel bliver placeret, så den ikke er til gene for nogen i området - dig selv eller naboerne.

I tv2s artikel om støj fra varmepumper, har de en bestemt sag oppe at vende, hvor en kvinde ikke kan sove i sit eget soveværelse grundet et rungende lyd fra naboens varmepumpe. Det er naturligvis ikke denne effekt NovaSolar ønsker at varmepumper skal have. Fra denne artikel kommer der flere gode pointer omkring, hvordan man undgår at have i samme situation.

  • Stil krav til montørerne - foreslår din montør at placere udedelen lige op til en hæk ved din nabo, må du gerne sige nej. I skal sammen finde en løsning, der kan holde fremover. Er du i tvivl om placering, kan du altid kontakte os og tage en snak, eller sende nogle billeder som vi kan kigge og rådgive ud fra.
  • Hold grænsen for støj fra varmepumper til 30 dB ved skel - Miljøstyrelsens grænseværdier for støj fra tekniske installationer i boliger lyder på maksimum 30 decibel, som er måleenheden for lyd. Det er derimod ikke muligt at måle frekvens, der føles som rugen eller vibrationer, med en decibelmåler.
  • De billige varmepumper larmer og støjer mere - Hvis du vil være sikker på en lydsvag varmepumpe, skal du ikke kigge efter den billigste varmepumpe. For lidt flere penge kan man ofte finde en meget kraftigere, moderne og lydsvag model.

Hvad er decibel, og hvordan bliver det målt?

Decibel (forkortet dB) er den enhed, der bruges til at måle lydens intensitet. Decibelskalaen er lidt besynderlig fordi det menneskelige øre er utroligt følsomt. Dine ører kan høre alt fra fingerspidsen, der børstes let over din hud til en høj jetmotor. Decivel-skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at hver gang lydeffekten fordobles, øges dB(A) indekset med 3. En fordobling ad lydtrykket svarer til 6 dB(A).

Med hensyn til styrke er lyden af en jetmotor ca. 1,000,000,000,000 gange kraftigere end den mindste hørbare lyd. Det er en stor forskel!
På decibelskalaen er den mindste hørbare lyd (næsten total stilhed) 0 dB. En lyd 10 gange kraftigere er 10 dB. En lyd der er 100 gange kraftigere end næsten total stilhed er 20dB. En lyd 1.000 gange kraftigere end næsten total stilhed er 30 dB. Her er nogle almindelige lyde og deres decibel-klassificeringer:
  • Næsten total stilhed – 0 dB
  • En hvisken – 15 dB
  • Normal samtale - 60 dB
  • En plæneklipper - 90 dB
  • Et bilhorn - 110 dB
  • En rock koncert eller en jetmotor - 120 db
  • Fyrværkeri - 140 dB
Du ved af egen erfaring, at afstand påvirker lydens intensitet – hvis du er langt væk er lyden stærkt formindsket. Alle klassifikationerne ovenover er målt tæt på lydens kilde.

En lyd på over 85 dB kan være skadeligt for øret. Skaden kan relateres til lydens styrke såvel som eksponeringens længde. Du ved, at du lytter til en 85-dB lyd, hvis du er nød til at hæve din stemme for at blive hørt af en anden. Otte timer af 90-dB lyd kan medføre skade til dine ører. Enhver eksponering af 140 dB lyd og over forårsager øjeblikkelig skade (og forårsager faktisk smerte)


Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe