Placering af varmepumpe – Hvad er den bedste varmepumpe placering?

Placering af varmepumpe – Hvad er den bedste varmepumpe placering?

Published at: 2021-06-16
Kategorier: Varmepumper

Hvis du vælger at skifte el-radiatorerne, oliefyret eller brændeovnen ud med en luft til vand varmepumpe, er du allerede godt på vej mod en lavere varmeregning. Det kan også være du ønsker at supplere den nuværende opvarmningskilde med en luft til luft varmepumpe. En varmepumpe er dog ikke uden sine egne udfordringer. Det er nemlig ikke hvem som helst, der må opsætte en varmepumpe. Det kræver professionelle fagfolk med autorisationen i orden.

Og når varmepumpen først er placeret, er det uhyre sjældent, at den bliver flyttet igen. Det kan nemlig hurtigt blive en både dyr og bøvlet affære. Derfor er det vigtigt, at du rammer plet med placeringen første gang.

Men hvad skal man egentligt være opmærksom på, når man skal vælge den bedste placering til sin varmepumpe? Svaret får du i indlægget her.

→ Læs mere om: Varmepumpe montering

Bedste placering af varmepumpens indedel

Indedelen skal placeres i det rum, der har højeste prioritet og som ønskes opvarmet først. Den bør monteres i et stort og åbent rum med frie luftstrømme på en central plads i huset. Da en varmepumpe afgiver lidt støj, skal den placeres på et sted, hvor dens lyde er til mindst gene. Derfor bør du undgå at placere indedelen over sofagruppen eller i forbindelse med soveværelset. I stedet kan du med fordel sætte den i f.eks. køkkenalrummet, hvor der i forvejen er elektriske apparater, der bidrager til det generelle støjniveau i hjemmet.

→ Se udvalget: Bedste lydsvage varmepumper

Indedelen kan placeres både højt eller lavt – alt efter ønske. Men det kan være en god idé at placere den minimum 1,5 meter over gulvniveauet for at undgå at hvirvle støv op fra gulvet, når varmepumpen blæser luft ud i lokalet. Det er dog muligt at placere den så lavt som 50 centimeter over gulvhøjde. Fra overkanten af indedelen til loftet bør der som minimum være 20 centimeter.

Den bedste placering af varmepumpe indedelen er på en ydermur, så sammenkoblingen med udedelen let kan foretages. Samtidig bør man have for øje, at jo kortere rørføringen er mellem indedelen og udedelen, desto mere optimalt er det. Hvis du placerer din indedel lavere end din udedel, skal du tilkøbe en afløbspumpe for at komme af med det overskydende vand. Derfor anbefaler vi, at du placerer din indedel minimum 10 cm over din udedel.

Løsninger fra vedhæftet billede

Løsning 1: Det er den optimale løsning, hvor indedelen placeres i det største rum, og blæser ud i resten af boligen. Derudover sidder den på en væg, hvor udedelen kan placeres direkte på den anden side, så din installation kan dækkes af vores standardmontage. 

Løsning 2: Dette er ikke den mest optimale løsning, da varmepumpen blæser ud i stuen, men har svært ved at nå værelserne bagved. Derudover kommer der en del kabelføring, der skal føres igennem en værelse eller langs stuen ud til en ydervæg. Det er noget der sandsynligvis vil gå udover vores standard montage.

Løsning 3: Det er lidt samme situation som løsning 2. Her skal man dog tænke på, at man sandsynligvis vil få "blæsten" fra varmepumpen i hovedet, når man står og laver mad. Det er noget, der for de fleste personer føles ubehageligt, og man vil nødig slukke sin varmepumpe bare fordi man er i køkkenet. Derudover er den ikke placeret på en ydervæg, så der vil komme en del kabelføring igennem boligen. Det er noget der sandsynligvis vil gå udover vores standard montage.

Bedste placering af varmepumpens udedel

Varmepumpens udedel bør placeres på en solid og jævn overflade som eksempelvis en betonflise eller faststampet jord. Den kan også monteres på fødder eller stativ. Vores vejledning er, at udedelen placeres minimum 10 cm over jordniveau, fordi der i løbet af vinteren kan løbe meget kondensvand ud, som kan fryse til is ved minusgrader. Det kan forårsage frostskader på anlægget. Har du en solrig plet udenfor, hvor anlægget kan stå, kan det hjælpe på afrimningen.

Det er også vigtigt, at udedelen bliver placeret et sted, hvor der ikke er nogle forhindringer for luftstrømmen. Derfor anbefaler vi, at man placerer sin udedel i det fri og ikke i en garage, loft eller kælder. Der bør også være minimum 10-20 centimeter fra bagsiden af anlægget og husets væg, så luften kan passere ubesværet.

Undgå nabosplid, når du skal finde den bedste placering til din varmepumpe

Selvom det kan være særdeles tillokkende at placere varmepumpens udedel så langt væk fra din egen bolig som overhovedet muligt, så er det faktisk ikke en særlig god idé. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du kommer på kant med din nabo, da du blot sender dine egne støjgener videre til vedkommende. Faktisk må støjen fra din varmepumpe ikke overstige 45 decibel. Derfor er det kutyme at placere varmepumpen cirka 5-10 meter fra naboskellet.

→ Relateret artikel: Hvor meget støjer en varmepumpe?


Er du i tvivl om, hvad der er den bedste varmepumpe placering i din bolig?

Så kan vi give dig ro i sindet. Vores montører hos NovaSolar har sammenlagt mere end 2.000 varmepumpe monteringer på samvittigheden. Og de kan derfor yde professionel rådgivning omkring den bedste placering af din varmepumpe, når de befinder sig på din adresse. Er du på nogen måde i tvivl om et eventuelt køb af en varmepumpe, skal du endelig kontakte os med det samme. Vi tager alle henvendelser og spørgsmål seriøst. 

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe