Stigende elpriser i Danmark - Det betyder det for dig med varmepumpe (2022)

Stigende elpriser i Danmark - Det betyder det for dig med varmepumpe (2022)

Published at: 2022-01-18
Kategorier: NovaSolar nyheder
Vi gennemgår i denne artikel:

Energipriserne har siden sommeren 2021 været i rivende udvikling. Desværre er det ikke i den udvikling der giver fordele for forbrugerne. Det er nemlig blevet dyrere at være dansker, blandt andet grundet en generelt høj inflation. Mange danskere har dertil de seneste måneder fået uvante høje energi-/varmeregninger at tage stilling til. Priserne på el og varme er nemlig steget markant på det seneste.

Energipriserne stiger

Ifølge Danmarks Statistik er prisen på el steget med 32% i december 2021 sammenlignet med december 2020. Værst er det dog for de danskere, der benytter gas eller natur- og bygas. Her finder man nemlig stigninger i pris på over 85%. Så selvom prisen for at holde din varmepumpe kørende muligvis stiger, så stiger den mindre end andre opvarmningskilder gør.

→ Find mere statistik: Danmarks Statistik - Priser på el

Minder om energikrisen i 1973

Som så mange andre ting svinger energipriserne også op og ned. Det er dog en historisk tid vi befinder os i på nuværende tidspunkt. Prisen på el, olie og gas har aldrig steget så markant før. Det minder faktisk om oliekrisen i midten af 70’erne, hvor regeringen blev nødt til at steppe ind og indsætte forskellige begrænsninger.

Dengang hed det blandt andet bilfrie søndage. Det kommer nok ikke til at ske denne gang. Men man kan forestille sig at der kommer nogle andre tiltag, så elpriserne ikke stikker helt af. Regeringen har indtil nu afsat 100 millioner kr., der skal uddeles til de danskere der er hårdest ramt. Dertil skulle der være indgået en aftale med Dansk Fjernvarme, hvor kunder skal have mulighed for at dele deres regninger op i flere bidder.

Hvorfor stiger priserne?

Årsagen til de stigende elpriser er primært international, og er desværre noget der i nuværende situation ikke er så meget at gøre ved. 2021 havde nemlig en meget tør og stille sommer i forhold til blæst og regn. Det har betydet mangel på vind- og vandenergi fra Norge og Sverige. Dertil er det lavvande på gasbeholdningen i Europa. Det er noget der blandt andet skyldes at Rusland ikke længere sælger lige så meget ud af deres lager som tidligere. Man nedlagde endvidere nogle atomkraftværker i Tyskland, som derved gav et mindre ”overskud” at sælge ud af til andre lande som os i Danmark, og dermed også endnu en øget efterspørgsel blandt mange.

→ Relateret artikel: Grønt udspil fra regeringen

Forskel på elpriser efter hvor i landet du bor

Der er faktisk forskel på hvor meget prisen på el stiger alt efter hvor du bor i landet, og hvem der er din el/varme-udbyder. De varmeværker der kan være grunden til at prisen stiger, er spredt over hele Danmark. Det vil sige at man selv skal tjekke med sin udbyder, om man kan forvente prisstigninger, hvis de ikke allerede har gjort opmærksom på det.

Varmepumpen er effektiv imod de stigende elpriser

Varmepumper er i forvejen cirka 3-5 gange så energieffektive som olie- og gasfyr. Derudover er en varmepumpe også mere effektiv end en almindelig el radiator. Der er derfor stadig store besparelser at finde ved at bruge varmepumpe selvom elpriserne stiger.

Generelt vil de forbrugere, der allerede har taget de første skridt imod den grønne omstilling blive ramt mindre. Har du eksempelvis et gammelt gasfyr, kan du muligvis se frem til et økonomisk rap over fingrene.

Overvejer du derfor at købe en varmepumpe, kan du i første omgang prøve vores varmepumpe beregner og se hvilken varmepumpe der passer til dit behov. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os og få en god pris på varmepumpe inkl. Montering.

Hvad koster varmepumper i strøm?

Det er et svært spørgsmål at svare præcist på, men også et spørgsmål vi tit bliver stillet hos NovaSolar. Det kommer rigtig meget an på forbruget af varmepumpen. Nogen hustande bruger den mere end andre, hvilket gør det svært at give et klart billede af hvad man kan forvente.

Dansk Energi har dog forsøgt at svare på dette spørgsmål, hvor de sammenligner varmepumper med naturgas opvarmning. Du kan se hvad de, med de stigende elpriser, er kommet frem til i nedenstående tabel. Tabellen har udgangspunkt i et standardhus på 150km2

Opvarmningsform Varmeregning 1. kartal 2021 Varmeregning 1. kartal 2022 Difference
150km2 ældre hus
med to voksne
og to børn
Naturgas 5473 kr.- 10220 kr.- 4747 kr.-
Varmepumpe 2611 kr.- 4385 kr.- 1774 kr.-
150km2 energirenoveret ældre hus
med to voksne
og to børn
Naturgas 3864 kr.- 7214 kr.- 3350 kr.-
Varmepumpe 1843 kr.- 3096 kr.- 1253 kr.-
150km2 nyere hus
med to voksne
og to børn
Naturgas 3418 kr.- 6382 kr.- 2963 kr.-
Varmepumpe 1631 kr.- 2739 kr.- 1108 kr.-
Kilde: Dansk Energi på baggrund af priser fra SYSPower og Forsyningstilsynet samt SKAT, Energistyrelsen og DMI.

Som det fremgår af tabellen, er varmeregningen på varmepumper en del billigere end naturgas. Faktisk kan man med besparelsen hurtigt tjene sin varmepumpe ind igen, selvom det er en forholdsvis dyr investering ved køb. Du skal se en varmepumpe som en langsigtet løsning på dit energiforbrug ved opvarmning.

Håndværkerfradraget forsvinder i 2022

2022 er dog ikke kun året, hvor prisen på el stiger. Det er også året hvor det velkendte håndværkerfradrag forsvinder igen. Faktisk forsvinder det allerede den 1. April, hvilket betyder at den økonomiske hjælpende hånd til en montering af varmepumpe ikke længere vil være gældende.

→ Relateret artikel: Håndværkerfradraget bortfalder i 2022

Overvejer du derfor at købe en ny luft til luft varmepumpe, kan dette være et skub til at få det gjort før fremfor senere.

Sådan sparer du på elregningen

Er du ikke sikker på hvor hårdt du bliver ramt imens elpriserne stiger, har du flere muligheder for at spare på elregningen. Vi har derfor skrevet et par gode råd til hvordan du sparer på energien derhjemme.

  • Skift til LED lys de steder det er muligt - og husk at slukke lyset, hvis du ikke bruger det.
  • Brug tørrestativet i stedet for tørretumbleren.
  • Sørg for at fylde både vaske- og opvaskemaskine helt op før du tænder dem. Du kan hertil også bruge programmer med lavere grader.
  • Strøm er billigere om natten, du kan derfor indstiller timer på din vaske- og opvaskemaskine til om natten
  • Køber du nyt elektronik, så kig på energimærker.
  • Undgå at have eksempelvis tv på standby (det røde lys).
  • Bruger du radiatorer, bør du sætte dem på det samme i alle rum.

Spar på el med din varmepumpe

Det er også muligt at gøre din varmepumpe endnu mere energi venlig. Varmepumper bruger i forvejen ikke meget strøm i forhold til andre opvarmningsmetoder. Det skal dog ikke være sådan du slukker den helt for at spare på strømmen. Vi har nemlig et par små tricks til at gøre varmepumper endnu mere effektive.

I stedet for at sætte temperaturen højt på varmepumpen, kan du sætte den en smule ned. Ofte har man temperaturen sat højt, hvis man gerne hurtigt vil have opvarmet arealet. Du kan dog i stedet sætte blæserhastigheden op, så varmepumpen hurtigere opvarmer området til den lavere varme. På denne måde skal varmepumpen ikke “arbejde” ligeså meget, og sparer dermed strøm.

Mange har auto funktionen aktiv på deres varmepumpe, hvilket også kan være nyttigt, hvis man ønsker en fast temperatur. Auto funktionen virker dog på den måde, at hvis man beder om at have 23 grader, så gør varmepumpen alt for at der er 23 grader. Hvis det derfor bliver for varmt i rummet, bruger varmepumpen i stedet energi på at køle ned igen. Her man man i stedet bruge “heat” funktionen, så varmepumpen kun bruger energi på at opvarme. Den stopper desuden når den ønsket temperatur er nået.

→ Læs mere her: Hvordan fungerer en varmepumpe?


Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe