Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Published at: 2021-02-05
Kategorier: Varmepumper
I denne guide gennemgår vi:

5 faktorer du skal overveje

1. Dit behov

Det vigtigste er, at du køber en varmepumpe der dækker dit behov uden at være overdimensioneret. Vores mindste luft til luft varmepumper starter ved 5 kW og kan dække boliger op til 100m2. Vores største luft til luft varmepumper har en ydelse på 7 kW og kan dække boliger op til 155m2. Du skal vælge en varmepumpe med en ydelse som er højere end din boligs varmetab. Du kan bruge vores varmepumpe-beregner på forsiden eller ringe til os for at få personlig vejledning.

2. Varmepumpens SCOP-værdi

SCOP står for `Seasonal Coefficient Of Performance` og angiver hvor energieffektiv varmepumpen er. SCOP værdien måles ved en udendørstemperatur på 7 grader og en indendørstemperatur på 20 grader. Hvis en varmepumpe har en SCOP-værdi på 5, betyder det at hver gang varmepumpen bruger 1kW, producere den 5kW varmepumpe. Det betyder at varmepumpen i gennemsnit er mere end 5 gange så energieffektiv som en traditionel el-radiator. Jo højere SCOP-værdien er, desto bedre virkningsgrad. Og større besparelse. Vores bedste varmepumpe - Panasonic HZ25XKE - har en høj SCOP-værdi på 5,3. Vi anbefaler at du køber en varmepumpe med en høj SCOP-værdi, hvis du ønsker at bruge varmepumpen det meste af året.

3. Varmepumpens lydniveau

Varmepumpens lydniveau er vigtigt for mange kunder. Især lydniveauet fra varmepumpens indedel er vigtigt.
Nogle af vores mest støjsvage modeller kan komme helt ned til 18 dB(A), hvilket svare til en lav visken.


4. Varmepumpens funktioner

Der er mange forskellige luft- til luft varmepumper på markedet og de fleste af dem har forskellige funktioner. frostsikring, Nanoe-G luftrensning, sollyssikring, hyperheating, vinterdrift, humanheating og weekly timer er alle funktioner som enten forhøjer energibesparelsen eller giver øget komfort i hjemmet. Til alle varmepumper kan der tilkøbes enten et WiFi eller et GSM modul, som gør det muligt at fjernstyre varmepumpen via mobiltelefonen. På den måde vil du altid kunne styre din varmepumpe, uanset hvor i verden, du befinder dig.

5. Lovgivning og terminologi på varmekilde - primær/sekundær varmekilde

En luft/vand varmepumpe kan anvendes som primær varmekilde. Dvs. at man kan få godkendt denne som central varmeanlæg til huset, iht. bygningsreglement mv. – dog skal denne stadig individuelt dimensioneres og designes – f.eks. ift. radiatorer og/eller gulvvarme.

En luft/luft varmepumpe er som udgangspunkt aldrig en primær varmekilde, men en sekundær varmekilde, som supplement til en primær varmekilde. En luft/luft varmepumpe vil altid have den største effekt i det rum den er placeret i (inde-del) og afhængig af åben/lukket rumfordeling samt bygningens øvrige specifikationer – som varmetab og hvor let luften kan cirkuleres rundt – vil den dække behovet afhængigt af hvordan den placeres og dimensioneres.

Derfor er det altid vigtigt at gøre sig klart hvad ens behov er, dette hjælper vi gerne med, men en luft/luft varmepumpe kan ALDRIG erstatte en primær varmekilde, som pr. definition skal være i et hus, da denne primære varmekilde skal kunne opvarme alle rum og indstilles separat i alle rum.

At mange faktisk bruger luft/luft varmepumper som primær varmekilde er et andet kapitel, men vi skal gøre opmærksom på, at det ikke forholder sig sådan i teori og bygningsreglementer mv. – En luft/luft varmepumpe er en meget god supplementsvarmekilde, der tilmed cirkulerer luften og dermed skaber et bedre indeklima.

En luft/luft varmepumpe er en meget billig suppleringsvarme og man kan meget vel spare en del på at anvende varmepumpen meget. Vi anbefaler dog ikke at man udelukkende opvarmer med luft/luft varmepumper med mindre alle rum kan individuelt indstilles eller er forsynet med varmepumpe.
Hvordan udregner du en passende varmepumpe størrelse

En luft/luft varmepumpe kan man bruge som supplerende varmekilde i hjemmet eller i sommerhuset. Varmepumpen kan medvirke til en markant reducering af en boligs varmeregning.

Hvilken varmepumpe passer til mit hus?

For at finde den rigtige luft/luft varmepumpe skal man kende boligens varmetab. De færreste kender dette tal, men ved hjælp af standard værdier kan man finde et ca. varmetab ved at besvare nedenstående fire spørgsmål:

 • Boligens areal
 • Boligens byggeår
 • Er boligen efterisoleret
 • Boligens åbenhed Åbent (70%) Middel åben (50%) Lukket (30%)

Boligareal m2 Byggeår
1930 - 1959 1960 - 1979 1980 - 1999 2000 - frem
100 6,9 5,7 3,7 3,1
140 9,6 7,5 4,9 4,4
180 12,4 9,4 6,1 5,7

Eksempel 1:
Areal: 130
Byggeår: 1972
Efterisoleret: Ja
Åbenhed: Middel
Resultatet af dette vil blive
4,9 kW * 0,5 = 2,45 kW
Eksempel 2
Areal: 150
Byggeår: 1936
Efterisoleret: Nej
Åbenhed: Åbent
Resultatet af dette vil blive
9,6 kW * 0,7 = 6,72 kW
Eksempel 3:
Areal: 110
Byggeår: 1985
Efterisoleret: Nej
Åbenhed: Lukket
Resultatet af dette vil blive
3,7 kW * 0,3 = 1,1 kW
Eksempel 4:
Areal: 190
Byggeår: 1935
Efterisoleret: Nej
Åbenhed: Åbent
Resultatet af dette vil blive
12,4 kW * 0,7 = 8,68 kW

Varmepumpen bliver valgt ud fra dens maks. effekt - Effekten skal være højere end resultatet

 1. Varmepumpen dimensioneres ud fra skemaet over varmeforbruget.
 2. Varmepumpen dimensioneres ved at rykke ét felt til højre over varmeforbruget

"Åbent"

På billedet til højre ses et eksempel på et ”åbent” hus, i et hus som dette kan man forvente cirka 70% af husets varmebehov kan dækkes af en luft/luft varmepumpe

"Middel"

På billedet til højre ses et eksempel på et ”middel åbent” hus, i et hus som dette kan man forvente cirka 50% af husets varmebehov kan dækkes af en luft/luft varmepumpe.

"Lukket"

På billedet til højre ses et eksempel på et ”lukket” hus, i et hus som dette kan man forvente cirka 30% af husets varmebehov kan dækkes af en luft/luft varmepumpe.

eksempel på et åbent hus eksempel på et middel hus eksempel på et lukket hus

Luft til luft eller luft til vand

Hvis du har tænkt på, at udskifte dit nuværende varmesystem med en varmepumpe, så er det helt sikkert en god ide - en miljøvenlig samt energibesparende løsning. Varmepumper bør ses som en investering, som kan give dig økonomiske besparelser langt uf i fremtiden. Alle typer af boligejere kan få stor glæde af en varmepumpe løsning, men du tænker måske skal jeg vælge luft til luft eller luft til vand? Hvilken varmepumpe skal man vælge? Det kommer selvfølgelig an på mange ting, især de faktorer vi har været inde på i denne artikel:

 • Hvordan bliver din bolig varmet op i dag?
 • Hvad er dit behov? Skal varmepumpen både varme hus, brugsvand og benyttes som klimaanlæg / aircondition?
 • Hvor stor er din bolig?
 • Er din bolig fornuftigt isoleret så du kan få det fulde udbytte af en varmepumpe?
 • Hvad er den bedste placering?

Det er altså ikke bare et hurtigt impulsivt køb, når det kommer til erhvervelse af varmepumpe. Så er spørgsmålet hvad er forskellen på luft til luft og luft til vand, og hvilken skal jeg vælge?

Hvornår skal du vælge en luft til luft varmepumpe

En luft til luft har en lav anskaffelsespris, den giver god rumvarme og et bedre indeklima, derudover vil man også kunne opleve en mærkbar økonomisk besparelse på din varmeregning. Denne type varmepumpe kræver, at du har plads til pumpens udedel på din grund. Luft til luft varmepumpen er ideel til helårshuse, sommerhus, kolonihave, værksted, erhverv, garage mv. og er til dig der nu bruger elvarme eller måske en brændeovn.

Relaterede indlæg: Fordele og ulemper ved luft til luft varmepumper

Du bør vælge en luft til luft varmepumpe hvis:

 • Du vil udskifte eller supplere din elvarme eller brændeovn
 • Du vil have en varmepumpe til mindre boliger, såsom helårshuse på omkring 75 m2 - 150 m2, sommerhuse, kolonihavehus, værksted eller måske garage
 • Du ønsker den billigste varmepumpeløsning

Hvornår skal du vælge en luft til vand varmepumpe

Anskaffelsesprisen på luft til vand varmepumpen er væsentlig dyrere end en luft til luft varmepumpe. Denne type varmepumpe er typisk til store helårshus og store større sommerhuse og til dig der bruger gasfyr eller oliefyr. En luft til vand varmepumpe giver både rumvarme og varmt brugsvand (som er den helt store forskel mellem luft til luft og luft til vand). Luft til vand kræver, at du har vandbårne radiatorer eller gulvvarme og plads til udedelen på din grund. Derudover kommer der typisk tilkøb i form af en buffertank, så man er sikker på ikke at løbe tør for varmt vand.

Relaterede indlæg: Luft til vand varmepumpe tilskud

Relaterede indlæg: Fordele og ulemper ved luft til vand varmepumper

Du bør vælge en luft til vand varmepumpe hvis:

 • Du vil udskifte dit oliefyr eller gasfyr med en varmepumpe
 • Du ønsker at investere i grøn energi og nyde godt af de økonomiske besparelser
 • Du vil have en varmepumpe der både kan opvarme din bolig samt brugsvand
 • Du ønsker en komplet varmeløsning til din velisolerede bolig

Er du stadigvæk i tvivl om hvilken varmepumpe du skal vælge: Få gratis varmepumpe rådgivning af NovaSolar

Et par gode råd

 • Når man placerer indedelen, er det vigtigt at optimere varmefordelingen.
 • Sørg for, at luftstrømmen ikke på nogen måde hæmmes.
 • Undgå at placere enheden på en væg op til et soveværelse.
 • Minimumhøjde fra jorden bør være 20 cm.

Det er vigtigt at huske, at hvis du på nogen måde er i tvivl, så står NovaSolar altid klar til at besvare dine spørgsmål og henvendelser. Vi kan guide dig til det rigtige valg af varmepumpe med de informationer du kan give.


Bedst I test, hvilken varmepumpe er bedst til prisen?

Bedst I test, hvilken varmepumpe er bedst til prisen?

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe