Pillefyr vs varmepumpe – Hvilken varmekilde er bedst?

Pillefyr vs varmepumpe – Hvilken varmekilde er bedst?

Published at: 2022-07-14

Hvert år bruger vi mange penge på at opvarme vores huse, og derfor går de fleste af os og tænker på, hvad vi kan gøre, for at sænke din varmeregning. Første overvejelse er varmekilden, men hvilken varmekilde er bedst - pillefyr vs varmepumpe? Dette er et spørgsmål, som mange forbrugere stiller sig selv. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på fordele og ulemper ved begge typer af varmekilder.

Hvilken varmekilde er bedst til din situation og husstand?

Når du skal vælge varmekilde til dit hjem, er der mange forskellige muligheder. Du kan for eksempel vælge en pillefyr, et gasfyr eller en varmepumpe. Hvilken varmekilde er bedst? Det afhænger helt af din situation og husstand. Mange vælger træpillefyret, fordi det er billigere end en varmepumpe i anskaffelse - men hvis du begynder at regne på, hvor meget tid der går med at slæbe, opmagasinere og fylde træpiller samt rengøring og vedligeholdelse, er besparelsen hurtigt forsvundet. Og varmepumpen er faktisk billigere i drift (især nu, hvor prisen på træpiller er steget, og elafgiften er faldet).

Driftsøkonomien i varmepumperne bliver bedre og bedre, og det betyder, at varmepumperne i dag kan give dig mange fordele, som du ikke får med et træpillefyr. I dette blogindlæg vil vi kigge nærmere på to forskellige typer af varmepumper - luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper.

Varmepumper - et populært valg

Varmepumper er efterhånden blevet et populært valg, når man skal have installeret en varmekilde i sit hjem. Når man snakker om varmepumper, findes der to forskellige typer: luft til luft og luft til vand. Hvilken type varmepumpe, der er bedst for dig, afhænger af dine behov og ønsker. Vi vil herunder gennemgå fordele og ulemper ved begge typer varmepumper. Sidder du og tænker “Hvad er en varmepumpe, og hvordan i alverden virker den?” så frygt ikke - det kan du læse meget mere om på vores blog, hvis du er interesseret.

Luft til luft varmepumpe - Super som supplement

En luft til luft varmepumpe kan ikke helt erstatte dit pillefyr - i hvert fald ikke, hvis du får dit varme vand til bruser og vandhaner derfra. Denne type varmepumpe fungerer som et klimaanlæg, men kan altså ikke lave varmt vand. Men! Den er altså et rigtig godt, miljøvenligt og billigt supplement til fyret.

Fordele ved en luft til luft varmepumpe:

 • Miljøvenlig - bruger energien i luften
 • Regulerer selv temperatur og tænder automatisk
 • Giver konstant og stabil temperatur i huset
 • Er ikke påvirket af svingende priser på træpiller
 • Billig i drift
 • Relativt lav varmepumpe pris inkl montering
 • Hurtig og nem montering
 • Kan opvarme huset på få minutter

Ulemper ved en luft til luft-varmepumpe:

 • Kan ikke lave varmt vand
 • I et stort hus kan det være nødvendigt at installere mere end én luft-til-luft varmepumpe for at kunne opvarme hele huset

Luft til vand varmepumpe - Spar mange penge i længden

Med en luft til vand varmepumpe kan du sende dit gamle fyr helt på pension - det er blevet overflødigt. Luft til vand varmepumpen sørger nemlig for at varme vandet, så du får varmt vand i hanerne og bruseren, men også radiatorer og gulvvarme. Med en varmepumpe kan du én gang for alle blive fri for at komme hjem til et iskoldt hus, fordi fyret er gået ud - varmepumpen kører hele døgnet hele året, og du slipper for at rense og rengøre fyr.

Når du ikke længere har brug for et stabilt lager af træpiller, får du mere plads til rådighed - og mere tid, fordi du slipper for at slæbe og stable træpiller. Den plads, som før var optaget af sækkevis af træpiller, kan du nu bruge til noget nyt.

Fordele ved en luft til vand varmepumpe:

 • Miljøvenlig - bruger energien i luften til at opvarme vandet
 • Omkostningerne er ikke påvirket af træpille priser
 • Billig og effektiv i drift
 • Kører døgnet rundt, året rundt

Ulemperne ved en luft til vand-varmepumpe

 • Dyr i anskaffelse

Hvis du skifter dit træpillefyr ud med en luft-til-vand varmepumpe:

 • Bliv fri for besøg af skorstensfejer
 • Bliv fri for rensning, rengøring og aske
 • Bliv fri for at bortskaffe tom emballage
 • Bliv fri for støv og lugt
 • Bliv fri for at slæbe og opmagasinere træpiller
 • Bliv fri for at fylde træpiller på fyret ugentligt
 • Bliv fri for vedligehold

Pillefyr - Bedre og billigere end gas eller olie

Det er blevet populært at erstatte sit gamle gas- eller oliefyr med et pillefyr. Det giver besparelser på varmeregningen, men ikke mindst udleder pillefyret mindre CO2, hvilket gør træpillefyret til en mere miljøvenlig løsning end et gammelt olie- eller gasfyr. Prisen på et pillefyr er som nævnt lavere end en luft-til-vand varmepumpe - men et billigt pillefyr kan være ineffektivt og dermed blive en dyrere løsning på sigt. Selv et effektivt træpillefyr kan dog ikke måle sig med varmepumper, når det kommer til energieffektivitet, og varmepumperne er klart billigst og mest miljøvenlige i drift.

Ulemperne ved et pillefyr:

 • Skal konstant fyldes op for at holde sig i gang
 • Du skal have plads til at opbevare større mængder træpiller - tørt!
 • Kræver en del arbejde

Opnå store besparelser på varmeregningen

Alt i alt må konklusionen være, at der er fordele og ulemper ved både varmepumper og pillefyr - så det vigtigste for dig er, at du tager hensyn til, hvad der passer bedst til dig, dine behov og din bolig. Du bør også overveje, hvor "grønt" du gerne vil have huset til at være.

Uanset hvad du vælger, kan der være store besparelser at hente, ved at skifte et gammelt fyr ud med en mere økonomisk, miljøvenlig og energieffektiv varmekilde. Der er dog ingen tvivl om, at varmepumpen på længere sigt er den mest bæredygtige og økonomiske løsning.

Vi er selvfølgelig stor fortaler for, at man vælger en varmepumpe, da vi også mener, at det er en af de mest miljørigtige varmekilder - en luft til luft varmepumpe kan også fungere som aircondition og køle ens rum, og vil generelt sørger for et meget bedre indeklima.

En varmepumpe henter sin energi fra luften udenfor, og dette gør, at der ikke er noget løbende "arbejde" med den, da en varmepumpe faktisk passer sig selv. Modsat et pillefyr, som skal fyldes op, samt her skal du have god plads til pillerne. Indkøb samt Installationen af en varmepumpe kan være lidt mere økonomisk tung end et pillefyr, men du vil ikke have andre udgifter ved en varmepumpe end til strøm, og muligvis varmepumpe service som er lovpligtigt ved nogle varmepumper. Derudover kan en varmepumpe levere op til 5 gange mere varme end hvad den bruger i strøm til driften, derved er det en yderst økonomisk besparende varmeløsning.

Skal vi tage en snak om dine muligheder? Udfyld formularen nedenfor:

Få et personligt tilbud

 

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe