Varmepumpe til sommerhus: Her er alt du skal vide (2023)

Varmepumpe til sommerhus: Her er alt du skal vide (2023)

Published at: 2023-02-14
- Kategorier: Før Installationen

Er du i tvivl om, hvorvidt en varmepumpe er det rigtige valg til dit sommerhus? Eller er du på udkig efter en billig varmepumpe til sommerhuset? Så læs med i indlægget her, hvor vi gør dig klogere på alt det, du skal vide om varmepumper til sommerhuset, og få samtidig vores bedste tips og anbefalinger.

I Danmark har vi rigtig mange kolonihaver og sommerhuse. Faktisk har vi omkring hele 200.000 sommerhuse og cirka 60.000 kolonihaver fordelt rundt i Danmark. Mange danskere har allerede fået installeret en varmepumpe i deres sommerhus. Det er dog ikke alle der har fået øjne op for varmepumpeløsningen. Størstedelen af de danske sommerhuse, står nemlig stadig uden en varmepumpe.

Varmepumperne går dog som varmt brød i Danmark, og flere og flere danskere vælger energitunge varmekilder som el-radiatorer, brændeovne og oliefyr fra til fordel for de miljøvenlige og energibesparende varmepumper.

En varmepumpe er dog ikke kun en rigtig god økonomisk og klimamæssig gevinst i din bolig. En varmepumpe er også en rigtig god investering til sommerhuset, som en billig og ubesværet måde at fremtidssikre huset på.

Hvorfor er en varmepumpe til sommerhus en god ide?

Vi kender allesammen klimaet i Danmark. Om sommeren har vi ofte sol og varme, imens vintermånederne er iskolde og ofte fugtige. Sommerhus højsæsonen ligger jo også, som i navnet, om sommeren.

En kold ankomst til sommerhuset

Der er dog stadig mange danskere der nyder at tage på en weekendferie i sommerhuset om vinteren. Her kan det hurtigt blive en kold fornøjelse de første timer man ankommer, da huset typisk har stået slukket og lukket i en længere periode.

Dette er den første grund til at anskaffe en luft til luft varmepumpe i sommerhuset. Der er nemlig mange modeller der kommer med indbygget Wi-Fi. Dvs. at det med en app, er muligt at styre varmen i sommerhuset fra et andet sted i landet. Det er dermed muligt at indstille varmepumpen, inden man kører hjemmefra.

Varmepumpen har også en funktion, så den vedligeholder varmen til f.eks. 16 grader i sommerhuset og smider en masse luft rundt (du er der jo ikke til at gøre det naturligt).

Varmepumpen er optimeret til mindst mulige behov for strøm, så det koster ikke i nærheden af hvad det ville koste med alternative opvarmnings kilder som el-radiatorer, olie og pillefyr.

En køligere sommer med varmepumpen

Når du ser på indedelen af en varmepumpe, tænker du måske at det ligner et airconditionanlæg, som du kender fra rejser sydpå. Dette er der dog en god grund til. Det er nemlig ofte de samme principper der bliver brugt i de forskellige anlæg.

Det betyder at selvom din varmepumpe naturligvis kan opvarme dit sommerhus. Så virker selvsamme varmepumpe sådan set også som et airconditionsystem. Om sommeren når du har det varmt ude i solen, er det derfor muligt at komme ind i et nedkølet sommerhus, da den også kan køle.

Varmepumpen kan ikke gøre dit sommerhus til et køleskab, men kan dog få temperaturen længere ned end hvad der er muligt med eksempelvis gennemtræk. Det afhænger dog af størrelsen og varmetabet/isoleringen, hvor meget den kan sænke temperaturen, men ring til os på 71 99 94 93, så NovaSolar kan rådgive dig.

En varmepumpe som aircondition i someværelset

Stor stigning i elforbruget i de danske sommerhuse

I løbet af de seneste årtier har elforbruget i de danske sommerhuse været stødt stigende. Og årsagen er helt åbenlys. De fleste af os foretrækker nemlig mageligheden fra de elektriske apparater, vi kender fra hverdagen derhjemme. Derfor flytter spillekonsoller, fladskærme, opvaskemaskiner, boblebade og lignende elektriske apparater med os på ferie i vores sommerhuse.

Udviklingen i elforbruget i de danske sommerhuse ses tydelig. Over de sidste tre årtier er strømforbruget nemlig steget med mere end 90%. Og el-radiatorerne hører til blandt de helt store syndere på elregningen.

At el-radiatorerne bærer en stor del af ansvaret, skyldes ikke mindst, at mange sommerhuse ikke nyder godt af samme grundige isolering, som gør sig gældende for vores boliger. Samtidig har el-radiatorerne været en uhyre populær varmekilde i de senere år. Så meget, at cirka 8 ud af 10 sommerhuse har el-radiatorer som primær varmekilde. Der er med andre ord god plads til forbedringer.

Men der er heldigvis sket et skred i udviklingen inden for de seneste år. Og det er her, vores klimavenlige varmepumper kommer ind i billedet.

Fordele ved at have en varmepumpe til sommerhuset

Der kan være rigtig mange gode grunde til at anskaffe sig en varmepumpe til opvarmning af sommerhuset. Mangler du en god grund? Så læs med her:

  • En varmepumpe er billig i forhold til el-radiatorer. Du kan spare op imod 60-70% af din elregning, hvis du skifter el-radiatorerne ud med en varmepumpe.
  • En varmepumpe sikrer et godt og stabilt indeklima og god luftcirkulation.
  • En varmepumpe kan indstilles på forhånd – eller gennem sms – så du ikke ankommer til et koldt og fugtigt sommerhus.
  • En varmepumpe kan forebygge skimmelsvamp.
  • Varmepumper er lettere at installere end eksempelvis el-radiatorer.
  • Nogle modeller af luft til luft varmepumper fungerer som aircondition og kan nedkøle sommerhuset på meget hede dage.
  • Varmepumper sviner ikke i samme grad som brændeovne, og det er lettere at skabe en stabil temperatur i huset.

Ulemper ved at have varmepumpe til sommerhuset

Ingen regel uden undtagelser. Og når det kommer til at have en varmepumpe i sommerhuset, findes der da også ulemper, som er værd at tage i betragtning.

  • En varmepumpe fungerer bedst i et ”åbent hus”. Er jeres sommerhus inddelt i lange gange med snævre passager, kan det være svært for varmen at fordele sig jævnt. I så fald kan det være nødvendigt at supplere med elvarme – eller flere små varmepumper.
  • Både indedelen og udedelen på varmepumpeanlægget afgiver støj, der kan virke generende i hverdagens lydtapet.
  • Modsat en luft til vand varmepumpe kan en luft til luft varmepumpe ikke opvarme vand. Derfor skal der stadig benyttes elektricitet til opvarmning af vand, hvis I vælger denne type varmepumpe.
  • Luften fra en luft til luft varmepumpe kan godt føles som træk.

Luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe til sommerhuset?

Der findes to typer varmepumper på det danske marked, der begge fungerer ved at omdanne varmeenergien i luften til varme. Men hvad er ellers kendetegnende ved henholdsvis luft til luft og luft vand varmepumper? Og hvad er bedst til sommerhuset? Svaret får du her:

1. Luft til luft varmepumpe til sommerhus

Luft til luft varmepumper fungerer som airconditionanlæg, men med omvendt fortegn, da de sender varm luft ud i rummet. En luft til luft varmepumpe er gerne billigere end en luft til vand varmepumpe, ligesom selve installationen er noget lettere. Det gør dem attraktive for mange sommerhusejere. Luft til luft varmepumper til sommerhuset kan være det rette valg for dig.

2. Luft til vand varmepumpe til sommerhus

Luft til vand varmepumper fungerer ved at omdanne luften udefra til varme i rummet. Men luft til vand varmepumper har også den fordel, at de samtidig opvarmer vandet i varmtvandsbeholderen og dermed forsyner sommerhuset med varmt vand. Installationen er mere omfattende, og de fleste luft til vand varmepumper kræver et årligt service tjek.

Bedste varmepumpe til sommerhuset: Hvilken varmepumpe skal man vælge til sommerhuset?

Det er ofte luft til luft varmepumper, der bliver installeret i de danske sommerhuse. Og det er der flere årsager til. Den mest iøjnefaldende grund er prisen. En luft til luft varmepumpe er nemlig en noget billigere investering end en luft til vand varmepumpe. Både i forhold til prisen på selve anlægget, men også i forhold til montering og service.

Luft til vand varmepumper med over et kilo kølemiddel kræver nemlig et årligt, lovpligtigt service tjek foretaget af en autoriseret KMO-montør. Det kan være en fordel med en serviceaftale, så du slipper for alle bekymringerne om, hvornår det er tid til næste tjek.

→ Læs mere om: Danmarks billigste serviceeftersyn af luft til vand varmepumper

Samme lovkrav er ikke gældende for luft til luft varmepumper. Men du bør alligevel lade din luft til luft varmepumpe servicere med jævne mellemrum, så du er sikker på at få det maksimale ud af den.

Vælg den rigtige varmepumpe til sommerhuset

Uanset om du vælger en luft til luft eller en luft til vand varmepumpe til dit sommerhus, er det vigtigste dog, at modellen passer til størrelsen på dit sommerhus. Har du et lille sommerhus, kan en af vores mindre modeller som eksempelvis Mitsubishi LN25-Hero varmepumpe og Panasonic NZ25VKE varmepumpe være gode bud.

Råder dit sommerhus over flere kvadratmeter, kan det være en fordel at vælge en af vores mellemstore anlæg, såsom Haier Split Expert Nordic AS25 varmepumpe eller Panasonic HZ35XKE varmepumpe.

Er du i tvivl om, hvilken varmepumpe der er det rette valg til dit sommerhus? Så står vores eksperter klar til at hjælpe dig på telefonnummer 71 99 94 93.

Undgå fugtskader i dit sommerhus

Et sommerhus kan “stå stille” i lange perioder af gangen. Umiddelbart skulle man tro det er helt fint, da det dermed ikke bliver brugt. Der er dog en ting, der hedder fugt, som man meget gerne vil undgå i sit sommerhus.

Sommerhus_med_fugtskader

Har du før ankommet til et sommerhus, der har den der “sommerhuslugt”? - Så er det sandsynligvis fordi, der har været et dårligt indeklima.

Fugt er med til at give sommerhuset en dårlig og indelukket lugt. Hvis man lader det stå på for længe, kan det være sådan skimmel eller anden form for svamp får næring. Har sommerhuset først fået skimmelsvamp, er det dyrt at få fjernet igen.

Når stillestående ”fugtig” luft møder kolde flader og kuldebroer så kan det sætte sig på flader som kondens/vand – du kender det når du ser fugt på dine vinduer. Disse lommer med stillestående luft giver mulighed for øget fugt og skimmel og det er det du ofte kan lugte.

Sådan undgår du fugt i sommerhus med en varmepumpe

Det er derfor vigtigt man løbende lufter ud og får cirkulation i luften. - Især når sommerhuset ikke bruges over en længere periode. Dette kan du blandt andet gøre med en luft til luft varmepumpe i dit sommerhus.

Luft til luft varmepumpen giver konstant ventilation af varme og cirkulerer luften i sommerhuset. Varmepumpen er dermed effektiv imod fugt, og kan spare dig for fremtidige skader på sommerhuset. Som tidligere nævnt er fordelen ved varmepumpen, at de kan passe sig selv, selvom sommerhuset ikke bliver brugt.

Cirkuleret luft holder varmen længere og du undgår de kuldebroer langs flader og dermed kan mange sommerhus- og kolonihavehus ejere skrive under på at deres inde miljø er blevet bedre med investering i en luft til luft varmepumpe. Den cirkulerer og opvarmer luften ikke blot langs vægge, men i hele rummet hvor den er placeret og er der åbne døre til tilstødende rum, vil også disse alt andet end lige være bedre dækket end uden.

Varmepumpe til sommerhus priser

Der findes mange forskellige varmepumpe modeller på markedet. Og mange forskellige størrelser, hvilket givetvis har en indvirkning på prisen. Derudover kommer vi ikke udenom, at kvaliteten på varmepumpen spiller en rolle ift. prisen. Og den billigste model er ikke altid den billigste løsning i det lange løb.

Omvendt er større heller ikke nødvendigvis bedre. For du skal selvfølgelig vælge en varmepumpe, der passer til størrelsen på dit sommerhus. Har du et mindre sommerhus på 50kvm, er der ingen grund til at vælge en af de største modeller på markedet. Omvendt vil du slet ikke få nok varme ud af din varmepumpe, hvis du vælger at opvarme et stort luksussommerhus med en lille varmepumpe. Det gælder om at finde den rette balance.

Prisen for vores mindste modeller starter ved under 6000 kr. for en Wilfa Narvik 25 varmepumpe med en varmekapacitet på 60kvm, mens vores dyreste Luft til vand varmepumper, der blev testvinder ved Teknologisk Instituts store luft til vand varmepumpe test, koster omkring 60-70.000kr.

Oven i prisen på selve varmepumpen kommer der desuden udgifter til opsætning og eventuel service. Du må nemlig hverken selv sætte varmepumpen op eller vedligeholde den indvendigt, da det kræver autorisation at arbejde med de kølemidler, der findes i varmepumpen.

Du kan med fordel få serviceret din varmepumpe hos os, da vi har Danmarks absolut billigste varmepumpe service.

→ Læs mere om: Varmepumpe service

Placeringen af varmepumpen har betydning for elregningen

Udformningen af dit sommerhus er ikke ligegyldig for effekten af din varmepumpe og dermed i sidste ende af bundlinjen på din elregning.

Som en tommelfingerregel siger man, at man i et ”åbent hus” med frie luftstrømme kan spare helt op imod 70% på varmeregningen ved at skifte til en luft til luft varmepumpe. Derimod vil man i et ”lukket hus” kunne spare op til 30% på varmeregningen. Det er vigtigt at have dette regnestykke for øje, når du skal afgøre, om en varmepumpe er det bedste valg til dit sommerhus – og hvor den i så fald skal placeres.

Må jeg selv installere en varmepumpe i mit sommerhus?

Nej. Det er ikke lovligt selv at foretage installationen af en varmepumpe i ens sommerhus. Eller i egen bolig. Det kræver autorisation at arbejde med de kølemidler, der findes i alle luft til vand varmepumper, da de kan være skadelige for miljøet.

Samtidig kræver det indsigt og ekspertise at få anlægget til at køre optimalt. Og efter endt montering sørger vores montører altid for at indstille alle anlæggets funktioner, så de passer fuldkommen til boligens størrelse og placeringen i rummet.

Når det drejer sig om luft til luft varmepumper, er det dog tilladt at foretage dele af opsætningen selv. Du kan eksempelvis selv opstille inde-delen. Men alt hvad der hedder elektronik, må du ikke selv pille ved. Udenfor må du også gerne opstille udedelen på et stativ eller montere den på husets væg med vægbeslag.

OBS! Selvom du gerne må foretage enkelte ting selv i forbindelse med opsætningen af en luft til luft varmepumpe i sommerhuset, anbefaler vi altid, at du søger professionel assistance, hvis du på nogen måde er i tvivl. Så dækker garantien også, hvis der skulle opstå uheld undervejs.

→ Læs mere om: Montering af varmepumper ved NovaSolar

Varmepumpens indedel: Placering af varmepumpe i sommerhuset

For mange er tv’et det naturlige centrum i huset. Men inviterer I en varmepumpe indenfor i jeres sommerhus, bør den også fortjene jeres fulde opmærksomhed, når den skal placeres. Den ideelle plads til indedelen er minimum 1,5 meter over gulvniveauet, så den ikke hvirvler støv og snavs op fra gulvet. Men mindre kan også gøre det. Der findes endda lave modeller til formålet, som eksempelvis Daikin Perfera 25 gulvmodel.

En varmepumpe bør placeres på en central plads, så luften kan cirkulere ubesværet rundt i huset. Vælg gerne en ydervæg til formålet, så koblingen til anlæggets udedel let kan foretages.

Varmepumper afgiver en smule støj, så dette element skal I også have in mente, når I skal finde den rette placering. Den skal med andre ord ikke opsættes i hovedhøjde bag sofaen eller over sengegavlen. Derimod kan et køkken eller et bryggers – hvor der i forvejen er en del elektronisk udstyr, der også afgiver støj – være en fornuftig placering.

Varmepumpens udedel: Placering af varmepumpe på sommerhusgrunden

Ligesom det gør sig gældende for varmepumpens indedel, bør I være opmærksom på støjen fra anlægget, når I skal finde den rette placering. Den bør ikke placeres direkte op ad husets primære rum, da lyden kan blive kastet tilbage til huset.

Samtidig bør I heller ikke placere udedelen på eller lige op ad terrassen, da støjgenerne kan være et irritationsmoment under de hyggelige grillmiddage, eller når jeres barn sover middagslur i barnevognen på terrassen.

Er du i tvivl om, hvor den bedste placering af din varmepumpe er? Så læs mere i indlægget her, hvor vi giver dig vores bedste tip til placering af varmepumpe. Har du brug for bistand, så hjælper vi dig naturligvis gerne med at finde den ideelle placering, når vi besøger dig.

Behold det gode naboskab, når du opsætter din varmepumpe i sommerhuset

Udedelen på en varmepumpe kan være en anelse støjende. Derfor kan det også føles helt naturligt at ville placere den så langt ude på matriklen som overhovedet muligt. Men den går ikke. Især ikke, hvis du gerne vil bibeholde det gode naboskab.

En god tommelfingerregel er at placere den minimum 5-10 meter fra naboskellet, så du kan minimere støjgenerne hos din nabo. Lyden må aldrig overstige 45 decibel.

Hold sommerhuset frostfrit med varmepumpens ”sommerhusfunktion” og varm huset op inden ankomst

En varmepumpe kan være et behageligt bekendtskab, hvis du gerne vil ankomme til et opvarmet sommerhus, hvor fugt og kulde er sendt til tælling. Med et sms-modul til din varmepumpe kan du nemlig varme huset op inden ankomst. Alternativ findes der modeller, der kan forprogrammeres til at opvarme sommerhuset.

Alle vores varmepumper har ”sommerhusfunktion”. Denne funktion holder huset frostfrit ved 8 graders varme i kolde perioder. Du kan dermed undgå kedelige overraskelser såsom frostskader, når du besøger dit sommerhus.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at opvarme et sommerhus med varmepumpe?

En varmepumpe kan være op til tre gange så energieffektiv som el-radiatorer set over et år. Men en varmepumpes strømforbrug er ikke lineær over hele året. Og i kolde perioder falder effektiviteten. Du skal derfor se på det gennemsnitlige forbrug over et helt år, når du skal vælge den bedste varmepumpe til dine behov.

Det findes tre måder, hvorpå leverandører af varmepumper kan angive varmepumpens effektivitet. Nemlig som henholdsvis COP, SCOP eller SEER. Hos NovaSolar anvender vi SCOP til angivelse af energieffekten. SCOP står for ”Seasonal Coefficient Of Performance”. Og jo højere SCOP-faktor, desto bedre er varmepumpens virkningsgrad.

Kan man få tilskud til varmepumpe i sommerhus?

Som udgangspunkt kan man kun få tilskud til luft til vand varmepumper. Det kan man søge igennem energistyrelsen. Deres regler og krav ændres dog ofte. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret, hvis du skal købe en ny varmepumpe.

→ Læs mere om: tilskud til varmepumper i sommerhus

Hvor stor varmepumpe til sommerhus?

Det afhænger naturligvis af sommerhuset størrelse og "åbenhed". Har du eksempelvis et forholdsvis "åbent" 100kvm sommerhus (ikke mange lukkede rum og gange), kan du med fordel finde en varmepumpe, der kan dække lidt mere. Man skal huske på, at der altid er varmetab i et hus, og at varmepumpen ikke bør køre på fuld kraft konstant. - Så hvis du skal have dækket et areal på 100 kvm, skal du hellere lede efter en varmepumpe, der kan dække op til 120 kvm. På den måde sikre du dig en varmepumpe, der ikke behøves at køre på fuld tryk konstant.

Hvor varmt skal der være i sommerhuset om vinteren?

Mange varmepumper har en sommerhus funktion, der betyder at varmepumpen vil holde en gennemsnitlig temperatur på min 8-9 grader i sommerhuset. På den måde sikre du dig, at sommerhuset ikke bliver for koldt henover vinteren.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe i sommerhuset om vinteren?

Det kommer naturligvis an på om du bruger dit sommerhus eller ej. Står dit sommerhus tog tomt over vinteren, hvor varmepumpen kører konstant på sommerhusfunktionen, behøver du ikke være bange for elregningen. Der bør ikke komme det store chok på denne front. Helt præcis hvor meget strøm den bruger er for svært at svare på.


Vil du læse mere?:

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Stort udvalg af varmepumper

Produktet er tilføjet til sammenligningen. Gå til sammenligning Fortsæt med at shoppe